Ekologija: Zašto ne traba uklanjati opalo lišće sa zelenih površina

02/12/2021

Zašto ne traba uklanjati opalo lišće sa zelenih površina

OPOVO, 2. decembar 2021 – Na jesen i tokom zime nije poželjno uklanjati opalo lišće sa zelenih površina. Dakle, ukoliko je moguće, treba ostaviti debele naslage opalog lišća, sklanjati ga samo sa betonskih staza i nikako ga ne bacati u kontejner ili spaljivati!

Lišće predstavlja važan deo kruženja materije, a istovremeno je i sklonište za mnoga živa bića, pa i za pčele. Mnogi organizmi upravo u slojevima opalog lišća pronalaze utočište tokom hladnih dana i mesto gde će provesti zimu.

Stelja ili detritus predstavlja prvi rastresiti sloj šumskog zemljišta. Debljina mu se kreće od 10 do 15 centimetara, u zavisnosti od nekih spoljašnjih faktora. Šumska stelja je zapravo šumska prostirka, formirana od opalog lišća sa drveća. Sve opalo lišće, grančice, uginuli organizmi sačinjavaju šumsku stelju. Opalo lišće se tokom godine gomila, a sloj je najdeblji na kraju vegetacionog perioda. Ovaj sloj se dejstvom nekih fizičkih faktora donekle i sabija, ali je uvijek rastresit, lagan i kao takav zadržava i određenu količinu vlage i toplote.

Promet biomaterije u stelji i oslobađanje mikroelemenata je važno ne samo za pedogenezu nego i za vazduh, vodu i živi svet. Vraćanjem organskog dela tlu oživljavamo zemlju jer je to deo prirode gde se sustiču i neraskidivo prožimaju minerali, organske materije, voda, vazduh… i sve to čini tlo, a na taj način dešava se život. Promet kiseonika u stelji je od neizmernog značaja za čovekovo zdravlje.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije