Priča o Gligoriju Tatarinu Gigi: Uhvaćeno Sunce u Sakulama

30/11/2021

Uhvaćeno Sunce u Sakulama

OPOVO, 30. novembar 2021 – Na današnji dan 1982. godine u tada veoma popularnom nedeljniku Ilustrovanoj politici objavljen je članak o Gligoriju Tatarinu Gigi iz Sakula. Gligorije je prvi u Banatu imao vetrenjaču na električni pogon i proizvodio struju za celo imanje, a takođe,  prvi je u Sakulama koristio solarnu energiju. U narednim redovima prenosimo vam ceo tekst:

„Selo Sakule nalazi se u ravnom Banatu. Udaljeno je sedam kilometara od Idvora, rodnog mesta naučnika svetskog glasa Mihajla Pupina. U Sakulama živi i radi sedamdesetogodišnji Gligorije Tatarin Giga, čovek naklonjen tehnici još iz mlađih dana. Ranije je živeo u Idvoru i prvi je u Banatu na salašu, podigao vetrenjaču, koju je preuredio i na električni pogon, pa je osvetlio i celo imanje. Time je 1932. godine skrenuo pažnju čak i Mihajla Pupina.

Koristeći sva savremena saznanja, korisna za naučni rad i stvaralaštvo, Gligorije Tatarin, večiti zaljubljenik u tehniku, dogovorio se sa inženjerom Miroslavom Lombićem iz Zrenjanina da iskoriste Sunčevu energiju. Rečeno učinjeno. Solarnim uređajima na Giginoj kući u Sakulama zagrejali su vodu do 90 stepeni Celzijusovih.

Krov sa „uhvaćenim suncem“ izazvao je u celom kraju nezapamćeno interesovanje.“

Ilustrovana politika, 30. novembar 1982. godine. Autor teksta: Sveta Milovanović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije