Projekat energetske efikasnosti i zaštite životne sredine: U Bambiju postavljena nova peć na pelet (video)

29/11/2021

OPOVO, 29. novembar 2021 – U okviru projekta zamene kotlarnica, prošlog vikenda u kotlarnici Predškolske ustanove „Bambi“ u Opovu dopremljena je i montirana nova peć na pelet. Predsednik opštine Miloš Markov i direktorka predškolske ustanove Gordana Rajšić obišli su kotlarnicu, kao i objekat ustanove kako bi proverili funkcionalnost grejanja.

„Ovaj projekat je još ranije podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine kroz konkurs lokalne samouprave, međutim sada su nam se stvorili uslovi za realizaciju, tako da smo u objektu vrtića tokom vikenda izvršili zamenu kotla. Umesto starog koji je radio na naftu postavili smo kotao na pelet. Ovde imamo dva aspekta koji su nam bitni gde nas je podržalo i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Prvo ekološki aspekt, dakle mnogo manje emisije izduvnih gasova i CO2 koji udišemo, a drugi aspekt, koji je nama podjednako bitan, jeste i ekonomska cena samog grejanja. Po analizi ljudi koji su ugrađivali ovaj kotao trošak ogreva bi sada trebao da bude za nekih 40% niži u odnosu na onaj dok smo se grejali na naftu“, rekao je Markov.

Radovi su izvedeni tokom vikenda kako ne bi remetili dnevne aktivnosti vaspitača i dece. Tokom obilaska konstatovano je da je grejanje funkcionalno i toplo u celom objektu. Predsednik opštine je najavio i zamenu kotlova u osnovnoj školi u Opovu.

„Nastavljamo sa ovim projektom, vrtić je završen, zatim kreće škola, demontaža starih kotlova i priprema prostora za ugradnju dva nova kotla gde je do sada radio samo jedan kotao na pelet, a većim delom kotlovi na čvrsto gorivo. Sada ćemo 100% imati grejanje na pelet i na taj način ostvariti uštede u finansijskom delu ali pre svega u zaštiti životne sredine i vazduhu koji dišemo“, poručio je Markov.

Zamena kotlova je projekat koji se sprovodi nekoliko godina unazad u javnim ustanovama naše opštine i kako su nadležni istakli, osim finansijske uštede imaju i značajnu ulogu u zaštiti životne sredine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije