1

Čarobni svet bajki – 2021: Rezultati Međunarodnog likovnog konkursa u Srbiji (Opovo)

Čarobni svet bajki – 2021: Rezultati Međunarodnog likovnog konkursa u Srbiji (Opovo)

U okviru festivala „Nedelja ruskog dečjeg filma ČAROBNI SVET BAJKI“ u Srbiji, uz finansijsku podršku  lokalne samouprave opštine Opova, Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova je raspisalo 15. septembra 2021. godine Međunarodni likovni konkurs na temu „Čarobni svet bajki“.

Takmičenje se održava u cilju jačanja međunarodnih kulturnih veza i privlačenja pažnje mlađe generacije na kulturu, u cilju popularizacije kulturnog stvaralaštva dece, razvijanja umetničkog i estetskog ukusa, fantazije, mašte, kao i prepoznavanja i podrške talentovane dece i omladine.

Konkurs je namenjen za decu uzrasta od 7 do 14 godina, kako sa teritorije Republike Srbije, tako i iz celog sveta. Na radost organizatora odziv na likovni konkurs je bio velik. Pristiglo je 495 radova iz 25 zemalja: Australije, Arapske Republike Egipat, Belorusije, Bugarske, Nemačke, Grčke, Jordana, Italije, Kazahstana, Kirgizije, Libana, g. Lugansk , Maroka, Mongolije, Palestine, Rusije, Srbije, Sirije, Slovačke, Turskе, Uzbekistana, Ukrajine, Francuske, Švedske i Estonije.

Na konkursu su učestvovali školarci za dve uzrasne kategorije: od 7 do 10 i od 11 do 14 godina. Na konkurs je svoje radove prijavilo 307 učesnika: 19 učesnika – „van kategorije“, 173 učesnika u kategoriji od 7 do 10 godina i 115 učesnika od 11 do 14 godina. U uzrastnoj grupi od 7 do 10 godina pristiglo je 305 radova, a u uzrasnoj grupi od 11 do 14 godina – 161 crtež i 29 – „van kategorije“. Želimo istaći da smo 12 divnih radova dobili od najmlađih slikara uzrasta od 4 do 6 godina, rangirana „van kategorije“. A to su: Viktorija Azarova i Ana Berezucka iz Kazahstana, Damir i Eldar Ahmatović iz Švedske, Anastasija Tabagua, Jara Tamer, Amir Elsajed iz Egipta, Krisija Vasiljeva iz Bugarske, Margarita Elfimova, Elizaveta Aleksejeva i Marijana Kozlova iz Rusije, Anastasija Nikonova i Marje Anohina iz Estonije. Takođe želimo da vam skrenemo pažnju na izuzetna dela umetnika starijih od 14 godina: Mihal Gubien iz Slovačke, Marija Krilova, Tatjana Pilkina i Alesja Vasiljeva iz Estonije, Ksenija Polukarova iz Egipta, Nensi Nikolova i Ilica Ivanova iz Bugarske, Rusina Mitev iz Ukrajine.

Želimo da vam predstavim naš žiri, pred kojima je velika odgovornost za izbor najboljih radova iz mnoštva divnih, iskrenih, pozitivnih radova mladih slikara: Litvinova Jelena (Helen Parker) – talentovana slikarka iz Harjkova (Ukrajina), rukovodilac sektora  stvaralaštva omladine u USPR „Svet“ Kragujevac;  Anja Eleneva – akademska slikarka  iz Moskve (Rusija), rukovodilac Centra dečjeg stvaralaštva u Baru (Crna Gora); Olja Nikonova-Radosavljević-akademska slikarka iz Opova, Anastasija Zarković iz Pančeva – akademska umetnica FPU, odsek Vajarstvo i Žanna Knežević – odbornica Skupštine opštine Opovo, predsednica Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova.

Zadatak konkursa je bio da učesnici ilustruju omiljenog bajkovitog junaka ili bajku naroda sveta. Svaki od radova je vredan pažnje, pun maštovitosti i kreativnosti. Žiri je imao više nego pretežak zadatak. Komisija u sastavu petočlanog žirija je nakon višednevne diskusije rangirala sledeća tri pobednička mesta za kategoriju od 7 do 10 godina:

  1. mesto – mesto – Alisa Groševa, 10 godina iz “Luganske oblasti Ukrajine”, g. Krasnodon (učiteljica Elena Gorelova) za rad „Omiljene bajke“;
  2. mesto  je podeljeno – Viktorija Kolesnikova, 9 godina iz Kazahstana, g. Petropavlovsk za ilustraciju „Alisa u zemlji čuda“ (pedagog Olga Vladimirovna Suslova) i

    Valerija Skačkova, 10 godina iz Belorusije, g. Mogilev za crtež „Guliver u Liliputu“ (učiteljica Elena Glekova);

  3. mesto je podeljeno – Maja Elasal, 7 godina iz Egipta, g. Hurgada za ilustraciju bajke A. Grina „Skerletna jedra“ (rukovodilac Milena Aleksejevna Filipova) i

Aleksandar Ivanov, 8 godina iz Bugarske, g. Stara-Zagora, za ilustraciju „Srebrno kopito“ (razredna Jana    Kolaksizova).                                                                

                                                             Prema oceni stručnog žirija za kategoriju od 11 do 14 godina:

  1. mesto – Cickijeva Lamara, 13 godina iz Kazahstana, g. Nur-Sultan za ilustraciju “Princeza žaba” (pedagog Meijrbek Bulatović Kabilžaparov);
    1. mesto – Marija Piščur, 12 godina iz Kazahstana, g. Petropavlovsk za rad „Dedal i Ikar“ (pedagog Petrova Oksana Aleksandrovna);
    1. mesto – Aleksandar Vaščenko – 12 godina iz Estonije, Kohtla-Jarve (pedagog Viktorija Krivoglazova) za rad „Deda Mazaj i zečevi“.

U nominaciji sa najvećim brojem lajkova (199!) na Fejsbuk stranici za crtež „Ivica da Marica“ dobija Diplomu „Nagrada po izboru gledalaca“ mlada slikarka Nevena Bilecki od 12 godina iz OŠ „Dositej Obradović“ Opovo (nastavnica likovne kulture Vera Šikl).

Posebno priznanje za likovnih pedagoga iz Kazahstana: Suslovu Olgu Vladimirovnu, Kabilžaparova Meijrbeka Bulatovića, Petrovu Oksanu Aleksandrovnu – njihovi učenici su osvojili tri nagrade, kao i Filipovu Milenu Aleksejevnu, rukovodioca Slikarskog studija “Mladi umetnik” iz Egipta, g. Hurgada. za inovativne metodičke pristupe negovanju i razvoju dečjeg likovnog stvaralaštva – njeni đaci su poslali najveći broj radova.

Pobednici takmičenja nagrađuju se Diplomama i divnim knjigama na ruskom jeziku. Svi učesnici Međunarodnog konkursa, uključujući i učesnike „van kategorije“, dobijaju Diplome učesnika. Nastavnikе đaka pobedničkih radova nagrađuju se Počasnom zahvalnicom, kao i nastavnike sa posebnim priznanjem i Zahvalnicom –  rukovodioci likovnih studija, koji su predostavili na konkurs radove mladih slikara.

Pobedničke diplome, Počasne zahvalnice i Zahvalnice nastavniku se mogu preuzeti iz odgovarajućeg albuma na Facebook stranici organizatora: https://www.facebook.com/srbijausrcurusijaudusi  

Diplome učesnika se mogu preuzeti iz odgovarajućeg albuma Google Drive:

Дипломы участников 7-10 лет – Google Drive

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1UUUvM2-UhPe8tdVzhtKY_Vox_-JjAPgI

Дипломы участников 11-14 лет 2021 – Google Drive

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1YQtZMENFr5117kEGyjsSBpeChVl2P66T

Дипломы участников ВНЕ категории 2021 – Google Drive

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1cSUdB9CZ6LzeFUt_Re3as3anvRQgvEA_

БЛАГОДАРНОСТИ преподавателям 2021 – Google Drive

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/15sFodwceE0vhuga0rWhRutrDNfmN82vY

Дипломы ПОБЕДИТЕЛЕЙ 2021 – Google Drive

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1zaTsjzdMwdxh8au0PFn9wwXARVNz9O-Y

ПОЧЁТНЫЕ ГРАМОТЫ преподавателям 2021 – Google Drive

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1cz8l4fdeUuznO78NvxCkazBUhUTQypJ6

Zbog nestabilne epidemiološke situacije, o datumu i mestu slanja nagrade organizator će se dodatno dogovoriti sa pobednikom nakon objavljivanja rezultata konkursa.

Na kraju manifestacije želimo da vam kažemo, draga deco, svi ste bili zaista divni, vredni, marljivi i istrajni, poput junaka bajki. I želimo da vam damo iskrenu reč na rastanku: čitajte bajke, slušajte audio bajke, gledajte filmske bajke, jednom rečju – neka bajka postane vaš prijatelj na putu odrastanja. Nikad ne gubite nadu, budite maštoviti. Odlučno sledite svoje junake iz bajke do pravog cilja sa razumevanjem vrednosti i moralnih pouka bajke. Želimo vam da kroz sve strahove, prepreke i neuspehe, ako se nađu na putu odrastanja, prođete sa lakoćom bajke, sa sigurnošću da vas na kraju čeka srećan kraj ili pravo rešenje. I neka vas bajka prati ceo život…

I još. Drago nam је da najavimо prezentaciju Međunarodne izložbe dečijih crteža „ČAROBAN SVET BAJKI“ u onlajn-formatu na YouTube kanalu, gde će biti predstavljeni dečiji radovi svih učesnika Međunarodnog likovnog konkursa, kao trajno svedočanstvo o jednom divnom periodu  dečjeg stvaralaštva:

Čestitamo pobednicima i zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa na interesovanju i učešću na konkursu!