Dobra za zdravlje srca i kože
Opovo, 27. novembar 2021
Bundeva, tikva, dulek, misirača, Cucurbita pepo, kako god je nazvali, nezaobilazni je deo jesenje i zimske ishrane.
Kao bogat izvor vitamina, minerala i antioksidanata, bundeva se smatra izuzetno zdravom.
Zbog veoma niskog sadržaja kalorija smatra se idealnim saveznikom u borbi protiv gojaznosti.
Nutritivne materije i antioksidanti iz bundeve jačaju imuni sistem, štite zdravlje očiju, umanjuju rizik od nastanka nekih karcinoma te pospešuju zdravlje srca i kože.
Bundeva se lako uklapa u svakodnevnu ishranu, kroz slana ali i slatka jela.
Najukusnija je čvrsta bundeva, teška u odnosu na veličinu i mat boje kore (ne sjajne). Najukusnija ima i najvišu prehrambenu vrednost. Bundeve sa mekom korom treba izbegavati, jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a delovi natopljeni vodom ili plesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. Iako je bundeva za konzumaciju dostupna od avgusta do marta, najbolja je u jesen, u oktobru i novembru, kada je koncentracija hranjivih materija najviša, ukus najbolji, a cena najniža.
Vodite računa o jelima sa bundevom koja sadrže mnogo šećera, tu je bundeva samo protrčala.
Pečena bundeva, bundevara, potaž od bundeve, izaberite po želji i uživajte u njenoj delikatnoj aroma.
Izvor: Zdravljenadan, Agroklub