Izađi mi na teglu: VESELE DOMAĆICE PRIPREMILE NAJUKUSNIJI AJVAR

05/09/2014

VESELE DOMAĆICE PRIPREMILE NAJUKUSNIJI AJVAR
Opovo, 05. septembar 2014;
I pored oblačnog i kišnog vremena koje je pratilo održavanje manifestacije „Izađi mi na teglu“, program se nesmetano odvijao tokom celog dana, a uveče smo dobili i lokalne šampione u pripremanju ajvara. Na platou između opovačke galerije i škole jutros su nikle tende za takmičare i velika pokrivena bina za odvijanje programa.
01

Ideja manifestacije koja se inače održava u 30 gradova Srbije je očuvanje tradicije pripremanja domaćeg ajvara. Program se sastoji od nadmetanja ekipa u pripremi ajvara, kao i prigodnog programa za najmlađe jer je jedan od primarnih ciljeva da se kod najmlađih stvori svest o zdravoj ishrani i da priprema takve hrane nije samo sadržaj u tegli, već proces koji zahteva dosta rada, strpljenja i umeća.
11

Na današnjem takmičenju učestvovalo je šest ekipa: Žene Sefkerina (Sefkerin), Hotel „Stari Banat“ Opovo, Barbike (PU Bambi), Bećaruše (Opovo), Crvenkape (Aktiv žena Opovo) i Vesele domaćice (Baranda / Opovo). Svaka ekipa je od organizatora dobila svežu papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, ulje, drva za loženje, kube (prenosiva mala peć za pečenje paprike i pripremu ajvara) i natkriveni drveni štand. Inače, celokupna proizvedena količina ajvara iz svih 30 gradova namenjena je domovima za nezbrinutu decu ili dečijim ustanovama u opštinama u kojima se manifestacije održavaju.
10

Tokom trajanja takmičenja voditelji programa Sanja Veličković (Radio Index) i Srđan Obrenović (Beogradsko dramsko pozorište) bili su sve vreme u interaktivnoj komunikaciji sa takmičarima i publikom, dok je poznati opovački kulinar Ljubomir Josić za sve takmičare i prisutne pripremio domaći paprikaš.
03

Manifestaciju su tokom dana posetili predsednik opštine mr Milorad Soldatović i potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Miša Vrebalov.
– Zdrava hrana jeste poenta ove manifestacije ali ja bih istakao i činjenicu da u vremenu kada se i grupno i pojedinačno otuđujemo ovakva okupljanja doprinose sociajalizaciji. Naša lokalna samouprava rado podržava manifestacije ovakvog tipa koje omogućuju druženje i razmenu iskustva između pripadnika različitih društvenih grupa, izjavio je nakon obilaska štandova predsednik opštine Opovo.
06

Žiri u sastavu Ljubomir Josić – predsednik žirija (kuvar), Milorad Soldatović (predsednik Opštine Opovo) i Marina Mitrović (inspektorka zaštite životne sredine) ocenjivao je uzorke pripremljenih ajvara. Ocenjivao se ukus, boja i gustina, a kako je nakon degustacije i ocenjivanja izjavio predsednik žirija, pobednika je odlučio ukus.
07

Najbolji ajvar danas su pripremile kuvarice iz baranđansko – opovačke ekipe „Vesele domaćice“ čiji je kapiten, bez obzira na njihov naziv, bio jedan veseli domaćin – Sava Lazin. Pored zlatnih medalja i nagrada, ekipa Vesele domaćice pobedom su izborile učestvovanje na finalnoj manifestaciji Izađi mi na teglu, koja će se održati krajem septembra u Beogradu. Drugo mesto je pripalo ekipi Crvenkape iz Opova, dok su bronzano medalju osvojile Žene iz Sefkerina.
12 09 07 05 04 02

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije