Sekira i motorna testera nisu za svakoga: Neiskusne drvoseče stradaju širom Srbije

October 28, 2021

Neiskusne drvoseče stradaju širom Srbije

Izvor: RTS
Srbija, 28. oktobar 2021
Svake godine širom Srbije stradaju drvoseče, a profesionalci smatraju da je glavni razlog to što se tako rizičnim poslom bave oni koji nisu dovoljno obučeni.
Dragan Obrenović je profesionalni sekač koji se za drvoseču školovao. Oni koji ga poznaju pozovu ga kada iskrsne problem u obaranju drveta
U istom danu kada je ugašen jedan život u šumi u drugom požeškom selu, zahvaljujući njemu izbegnuta je još jedna tragedija.
“Osnovne mere nisu preduzete. Duvao je vetar, pa umesto drvo da padne dole, ono je krenulo da pada gore. Nemamo kadra više. Nismo četrdeset godina školovali kadar. Šta radi šumarska škola u Kraljevu? Ko nama u šumi seče milione kubika, kad sekača više nemamo”, pita Dragan Obrenović.
Kako bi obezbedili prihod za porodice, oni koji se nisu školovali za profesionalne sekače oslanjaju se na iskustvo. Na oprezu zbog brojnih rizika u šumi moraju da budu i traktoristi.
“Ima mnogo stvari koje treba obratiti pažnju – i na prilaz i na panjeve… Stvarno ne možeš ništa da predvidiš dok ne dođeš”, upozorava Duško Ostojić iz Požege.

Neophodna zaštitna oprema 

Hitna pomoć Doma zdravlja u Požegi svake godine u jesenjem periodu ima česte intervencije zbog povreda prilikom rada u šumi. Ambulantno se mogu rešiti samo one lake.
“Nemamo mogućnost šivenja rana. Obično su to neke povrede koje su spoljašnje, a unutrašnje povrede šaljemo dalje na ortopediju i na dalja snimanja, dalja ispitivanja, na dalju trijažu”, objašnjava doktor Rajko Mrdak iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Požega.
U kosjerićkom kraju najčešće se povređuju traktoristi jer su drvoseče sve opreznije.
“Mnogo amatera ima, ali svi profesionalci imaju zaštitnu opremu, a amateri manje i rade, malo su manje izloženi tim opasnim mašinama”, ističe serviser motornih testera iz Kosjerića Dragan Lazić.
Ko se lati motorne testere i rada i u sopstvenoj šumi, najsigurniji će biti sa zaštitnom opremom. Za nju je potrebno izdvojiti koliko i za pet kubika drva, a život nema cenu.

Predrag Stojković

pročitajte još i

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

U septembru šest venčanja OPOVO, 1. oktobar 2022 - Tokom septembra na teritoriji Opštine Opovo održano je šest venčanja, četiri u Opovu i dva u Sefkerinu. OPOVO: Đorđe Šimšić i Jovana Lekić; Nemanja Janjić i Tanja Spasevski; Saša Jovanov i Jelena Surdanov; Saša...

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Danas počinje popis BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin...

najnovije

najčitanije