Istorijski pogled: Mileva Stojanović iz Sefkerina 1870. godine u Čurugu

12/10/2021

Mileva Stojanović iz Sefkerina 1870. godine u Čurugu

OPOVO, 12. oktobar 2021 – U časopisu Zastava 23. januara 1870. godine objavljen je tekst o manifestaciji u Čurugu koju je organizovala Srpska pevačka zadruga iz tog mesta.

Jedan od učesnika priredbe je bila Mileva Stojanović iz Sefkerina.

Evo kako o tom piše novinar Zastave:

„Zatim deklamovaše gđca Mileva Stojanović iz Sevkerina „Srpkinja“, na zadovoljstvo publike, nikakve sjajnosti na se neimađaše – no čisto srbinski obučena – predstavljaše nam zagorkinju vilu, koja kliče s urvine planine – dvaput je izazvata sa živila!“ (press arhiva – Dragan Maslarević)

Zastava je bila politički list Srba u Vojvodini koji je izlazio u periodu od 1866. do 1929. godine. Pokrenuo ga je i uređivao Svetozar Miletić, vođa srpskog narodnog pokreta u Vojvodini.

Prvobitno je izlazio dva puta, pa tri i četiri puta nedeljno, a od 1900. svaki dan sem ponedeljka i dana nakon praznika. Od septembra 1904. bio je jedini srpski list koji je imao dva izdanja – večernje i jutarnje. Tokom Prvog svetskog rata je zabranjen od austrougarskih vlasti, a njegov upravnik Jaša Tomić je zatvoren i osuđen za veleizdaju. Nakon rata nastavlja redovno da izlazi kao dnevnik počevši od 1/14. januara 1919. godine. Nakon zavođenja Šestojanuarske diktature 1929. godine Zastava prestala da izlazi.

List se zalagao za nacionalnu ravnopravnost u Austrougarskoj, za ujedinjenje i oslobođenje Srba (kako od austrijske, tako i od turske vlasti), kao i za stvaranje nezavisnih balkanskih država. Bio kritički nastrojen prema onim elementima srpskog građanstva sklonog potčinjavanju Pešti, ali i prema crkvenoj hijerarhiji kada nije radila u interesu naroda. Svetozar Miletić je zbog tekstova objavljenih u Zastavi 1870. osuđen na godinu dana, a 1876. na četiri godine zatvora.

Kada je u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci 1887. došlo do rascepa na radikalno i liberalno krilo, Zastava je postala list Srpske narodne radikalne stranke, dok je Branik zastupao stavove Srpske narodne liberalne stranke. Trvenja između dva lista kulminirala su ubistvom Miše Dimitrijevića od strane Jaše Tomića. Nakon prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. godine Zastava je kritikovala centralizaciju Kraljevine SHS i zanemarivanje interesa Vojvodine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Istorija i kultura: Narodni muzej Pančevo

Istorija i kultura: Narodni muzej Pančevo

Narodni muzej Pančevo Narodni muzej Pančevo Pančevo. 3. April 2023 Izvor/planplus/ Narodni muzej u Pančevu predstavlja zapravo zavičajni muzej južnog Banata jer svojom naučno-istraživačkom delatnošću obuhvata i prostor naselja Opovo, Kovačica i Kovin. Pančevački...

najnovije

najčitanije