Evropska nedelja mobilnosti 2021: Krećimo se održivo ! Ostanimo zdravi!

16/09/2021

Krećimo se održivo ! Ostanimo zdravi!

OPOVO, 16. Septembar 2021 – Od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra obeležava se  Evropska nedelja mobilnosti sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva, i na taj način se direkto utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida i zagađenje vazduha.

Tema ovogodišnje kampanje je Održiva mobilnost za zdraviji život praćena sloganom – Krećimo se održivo ! Ostanimo zdravi!

Alternativni načini kretanja kao što su upotreba bicikala i pešačenje imaju monogostruke prednosti: socijalna i ekonomska pristupačnost, pouzdanost, nula emisija i poboljšanje javnog zdravlja i kvaliteta života. Naše stanovnišvo već  ima razvijene navike u pešačenju i uobičajenom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva.Da bi se osigurale sve  prednosti, pešačenje i biciklizam moraju biti bezbedni a zadatak lokalnih vlasti je da sprovođenjem trajnih mera  obezbede putnu infrastrukturu da pešaci i biciklisti  ne budu ugroženi učesnici u saobraćaju.

Opština Opovo se i ove godine pridružuje kampanji  sa preko 2500  gradova i opština iz oko 50 država.

Završetak akcije je u sredu 22. septembra kada možemo ličnim primerom podržati akciju “Dan bez automobile u gradovima i opštinama”  i pešice ili biciklom doći na posao.

Inspektorka za zaštitu životne sredine, Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije