Istražujemo: Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

09/09/2021

Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

Izvor: AGROmedia

Dobro je poznato da je suncokret kultura koja je tolerantnija na sušu i visoke temperature od ostalih. Međutim istražujemo da li su vremenske prilike koje su bile zastupljene ove godine ipak uticale na tu uljaricu i pčelinju pašu u razgovoru sa dr Vladimirom Mikličem sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Kako kaže naš sagovornik, vremenske prilike tokom cele vegetacije uticale su na stanje suncokreta kao i na sve druge biljne vrste. Dve stvari su ove godine karakteristične za parcele pod suncokretom.

„Možemo reći da je sad karakteristično za ovaj period to da je došlo do kašnjenja u žetvi, ne samo zbog ovih zadnjih kiša već jednostavno i zbog drugih vremenskih uslova u drugom delu vegetacije, odnosno u vreme nalivanja zrna. Žetva jeste počela ali uglavnom ne još uvek intenzivno. Nekada smo u ovo vreme imali veće požnjevene površine. Ovi prvi prinosi ne mogu da budu pokazatelj prinosa koji ćemo mi ove godine u Srbiji imati kada je u pitanju suncokret“, rekao je Miklič za AGROmedia portal.

On ističe da su prve žetve u nekom proseku uvek sa nižim prinosima, i to je slučaj i sada.

Postoji još jedna stvar koja je karakteristična za suncokret u ovoj 2021. godini.

„Pored tog kašnjenja određenog u žetvi, suncokret je nešto niži nego što je to uobičajeno zbog vremenskih uslova ali to što je on niži ne bi trebalo da utiče generalno na prinos nešto mnogo, može da ima uticaja naravno ali ne preteranog. S druge strane ovo što je žetva malo kasnija i to što se sad period nalivanja zrna malo produžio to može da bude pozitivno jer govori o tome da se produžilo vreme nalivanja zrna i da će verovatno samim tim prinos biti nešto bolji nego što bi to bio slučaj da je bila neka baš prerana žetva i da je presečeno to nalivanje“, objašnjava stanje na terenu naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, rano je da se daju procene jer je godina vrlo neobična, ali ističe da kada su gledali njima je delovalo da je oplodnja bila dobra prilikom obilaska i ogleda i merkantilne proizvodnje.

„Tek ćemo znati šta će biti kada se zaista krene sa žetvom. Evo sad su kiše stale i verovatno će se krenuti u narednih dan, dva mnogo intenzivnije sa žetvom, a pogotovo sledeće nedelje očekujemo intenzivniju žetvu suncokreta svuda u Srbiji“, rekao je Vladimir Miklič.

„Pre svega zbog toga što suncokret ima te anatomsko – morfološke osobine, mislim pre svega na dosta dubok koren koji je sposoban da usvaja vodu iz dubljih slojeva, tamo gde su manje oscilacije sadržaja i prisustva vlage i tamo gde ta vlaga i nije dostupna većini ratarskih jarih kultura. Upravo zato on može lakše da amortizuje te neke kritične periode, sušne koji se sve češće javljaju i zato njegov prinos iz godine u godinu najmanje varira, možemo reći, u odnosu na druge glavne ratarske kulture proletnje koje se gaje u Srbiji, a to će biti slučaj i ove godine“, naglasio je on.

Za kraj on ističe da sigurno ovo nisu preduslovi za rekordnu godinu, ali on ne očekuje da će prinosi biti ispod proseka, pretpostavljaju da će biti ispod 3 tone, sad koliko ispod to će se tek videti. Neće biti jedna od najboljih godina, to su procene, ali da će biti nekog velikog pada – ni to se ne očekuje, zaključuje Miklič. Očekuje se da bude nešto, može se reći, prosečno ili malo ispod proseka u odnosu na poslednjih nekoliko godina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije