1

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Košenje ambrozije – smanjenje izvora polenskih alergena

Košenje ambrozije – smanjenje izvora polenskih alergena

OPOVO, 31. jul 2021 – Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju. Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja,pojave bistarog sekreta iz nosa, kašalja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

Početak avgusta je termin obaveznog godišnjeg  suzbijanja ambrozije na  teritoriji opštine Opovo.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ će  se izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Na taj način se smanjuje neposredna izloženost stanovništva dejstvu ovog alergena.Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.

Za efikasno suzbijanje ambrozije neophodno je da građani  redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive. Osim košenja može se primeniti efikasnija mera čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima. (M.M.)