Dan porodice, ljubavi i vernosti: Odlikovana tri bračna para iz Opova

09/07/2021

Odlikovana tri bračna para iz Opova

BEOGRAD, 8. jul 2021 – U Beogradu je svečano obeležen Dan porodice, ljubavi i vernosti. Praznično obeležavanje Dana porodice, ljubavi i vernosti održano je uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija i uz podršku Srpske pravoslavne crkve, Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Fondacije za socijalno-kulturne inicijative.

Među dobitnicima ovogodišnjih nagrada po prvi put bile su i višečlane porodice sa Kosova i Metohije: Dalibor i Ana Vuković, koji podižu desetoro dece, Borko i Vesna Ilić, roditelji četvoro dece, Vladimir i Dragana Vuković, roditelji petoro dece. Njihovo učešće u svečanom obeležavanju praznika blagoslovio je Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski g. Teodosije.

U čast pokrovitelja Dana porodice, ljubavi i vernosti Svetih blagovernih Petra i Fevronije Muromskih, koji su postali uzor bračne vernosti, uzajamne ljubavi i porodične sreće, u Podvorju Ruske Pravoslavne Crkve u Beogradu održana je Liturgija koju je služio umirovljeni episkop kanadski g. Georgije (Đokić).

Obeležavanje praznika nastavljeno je u Ruskom domu svečanom dodelom odlikovanja supružnicima koji su u skladnom braku proveli više od 25 godina. Medalju „Za ljubav i vernost“ primilo je više od dvadeset bračnih parova. Među dobitnicima su i tri bračna para iz Opova: Milan i Ljiljana Markov, Žarko i Nada Kljajić, Dragan i Žanna Knežević. Odabrani parove su imali čast da dobiju nagrade na predlog Tatjane Tadić, zamenice predsednika Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova za veliki doprinos rusko-srpskim odnosima, za svestranu pomoć i podršku udruženju u organizaciji događaja za decu i omladinu, kao dostojanstven primer mlađim generacijama.

„Porodica, ljubav i vernost su najveće vrednosti i smisao života“ – kaže Žanna Knežević, predsednica udruženja. „Porodica je srž našeg društva“ – dodaje u komentaru naša sugrađanka, profesor razredne nastave iz Barande, Nada Kljajić. Njen životni kredo: majka + žena + pisac + umetnik = učitelj.

Program je obogaćen koncertom – svojevrsnim poklonom zvanicama Ruskog doma.

Ruski praznik „Dan porodice, ljubavi i vernosti“ osvaja sve veću ljubav i popularnost u Srbiji. Blizak je bratskom srpskom narodu jer nosi ideju očuvanja tradicionalnih porodičnih vrednosti, pa zato ne čudi učešće velikog broja supružnika u ovoj svečanosti. (Ž.K.)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Radionica „Učimo od prirode“ BARANDA, 6. jun 2023 – Kroz igru i takmičenje učenici III-2 Izdvojenog odeljenja „Olga Petrov“ u Barandi, (Osnovna škola „Zoran Petrović“ Sakule), učestvovali su u radionici „Učimo od prirode“ koju u okviru svog edukativnog programa...

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce Srbija, 7. jun 2023 Izvor /RTS/ Danas počinje raspust i za osnovce i za srednjoškolce. Zbog tragedija koje su potresle društvo, Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije.    Vrata škola ostaju...

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Opovčani obeležili 30 godina male mature OPOVO, 6. jun 2023 – Opovačka generacija rođena 1978. godine, prošlog vikenda je obeležila i proslavila jubilej 30 godina male mature. Ova generacija je maturirala 1993. godine, a nakon prozivke na rezrednom času u OŠ „Dositej...

najnovije

najčitanije