Dan porodice, ljubavi i vernosti: Odlikovana tri bračna para iz Opova

July 9, 2021

Odlikovana tri bračna para iz Opova

BEOGRAD, 8. jul 2021 – U Beogradu je svečano obeležen Dan porodice, ljubavi i vernosti. Praznično obeležavanje Dana porodice, ljubavi i vernosti održano je uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija i uz podršku Srpske pravoslavne crkve, Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Fondacije za socijalno-kulturne inicijative.

Među dobitnicima ovogodišnjih nagrada po prvi put bile su i višečlane porodice sa Kosova i Metohije: Dalibor i Ana Vuković, koji podižu desetoro dece, Borko i Vesna Ilić, roditelji četvoro dece, Vladimir i Dragana Vuković, roditelji petoro dece. Njihovo učešće u svečanom obeležavanju praznika blagoslovio je Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski g. Teodosije.

U čast pokrovitelja Dana porodice, ljubavi i vernosti Svetih blagovernih Petra i Fevronije Muromskih, koji su postali uzor bračne vernosti, uzajamne ljubavi i porodične sreće, u Podvorju Ruske Pravoslavne Crkve u Beogradu održana je Liturgija koju je služio umirovljeni episkop kanadski g. Georgije (Đokić).

Obeležavanje praznika nastavljeno je u Ruskom domu svečanom dodelom odlikovanja supružnicima koji su u skladnom braku proveli više od 25 godina. Medalju „Za ljubav i vernost“ primilo je više od dvadeset bračnih parova. Među dobitnicima su i tri bračna para iz Opova: Milan i Ljiljana Markov, Žarko i Nada Kljajić, Dragan i Žanna Knežević. Odabrani parove su imali čast da dobiju nagrade na predlog Tatjane Tadić, zamenice predsednika Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova za veliki doprinos rusko-srpskim odnosima, za svestranu pomoć i podršku udruženju u organizaciji događaja za decu i omladinu, kao dostojanstven primer mlađim generacijama.

„Porodica, ljubav i vernost su najveće vrednosti i smisao života“ – kaže Žanna Knežević, predsednica udruženja. „Porodica je srž našeg društva“ – dodaje u komentaru naša sugrađanka, profesor razredne nastave iz Barande, Nada Kljajić. Njen životni kredo: majka + žena + pisac + umetnik = učitelj.

Program je obogaćen koncertom – svojevrsnim poklonom zvanicama Ruskog doma.

Ruski praznik „Dan porodice, ljubavi i vernosti“ osvaja sve veću ljubav i popularnost u Srbiji. Blizak je bratskom srpskom narodu jer nosi ideju očuvanja tradicionalnih porodičnih vrednosti, pa zato ne čudi učešće velikog broja supružnika u ovoj svečanosti. (Ž.K.)

pročitajte još i

NSZ Pančevo: Sajam zapošljavanja u Pančevu

NSZ Pančevo: Sajam zapošljavanja u Pančevu

Sajam zapošljavanja u Pančevu PANČEVO, 27. septembar 2022 - U četvrtak 29. septembra, od 11 do 13 časova, u ulici Vojvode Živojina Mišića (Korzo) u Pančevu, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i Gradske uprave Grada Pančeva održaće se Sajam...

Eko kadar Opovo: U petak dodela nagrada pobednicima konkursa

Eko kadar Opovo: U petak dodela nagrada pobednicima konkursa

U petak dodela nagrada pobednicima konkursa Opštinska narodna biblioteka Opovo pod pokroviteljstvom opštine Opovo raspisala je 4. jula 2022. godine konkurs pod nazivom Eko kadar Opovo. Tekst konkursa sa detaljnim uputstvima objavljen je na zvaničnom sajtu ustanove 4....

najnovije

najčitanije