Sakuljani vole rode: Snalažljive komšije vratile ispalog mladunca rode u gnezdo

11/06/2021

Snalažljive komšije vratile ispalog mladunca rode u gnezdo

SAKULE, 11. jun 2021 – Nije retkost da mlade ptice ispadnu iz gnezda, pa tako kasnije stradaju od predatora. Najćešći primer su mladunci utine – male ušare ali njih je nakon toga lako zbrinuti jer je potrebno samo ih podići na najbližu granu i roditelji će nastaviti da ih hrane i brinu se o njima.

Ali šta kad iz gnezda ispadne mladunac rode, a gnezdo je previsoko. Upravo se to juče dogodilo u Sakulama, u Nušićevoj ulici, gde inače ima nekoliko aktivnih gnezda na banderama.

Kako nisu imali adekvatno visoke merdevine, a na ideju i snalažljvost Vlade Smiljanića, napravili su neku vrstu čekrka i uz pomoć dugačke motke i kante, mladunca podigli u visinu gnezda u koje se on uspešno vratio na radost okupljenih komšija.

Lep gest, ali ne čudi jer ova ptica u Sakulama ali i celom Potamišju ima poseban status. Sakule je posle Taraša, mesto sa najviše aktivnih gnezda bele rode u Srbiji. U ovom mestu svake godine uspešno se gnezdi 35 do 38 parova, a bela roda se nalazi i na grbu sela Sakule, kao i na zvaničnom grbu Opštine Opovo.  

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Izvor: RTS U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA - spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre. U našoj zemlji, na...

najnovije

najčitanije