Veterinarska ambulanta Opovo: Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

10/06/2021

u OGLASI

Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

Opovo, 10. jun 2021
Kardiopulmonalna dirofilarioza ili bolest srčanog crva je parazitarno oboljenje pasa i mačaka sve raširenije u vlažnim  područjima pored reka sa visokom  brojnošću komaraca koji su prenosioci – prelazni domaćini, tako da je u Vojvodini broj zarženih životinja preko 50% i raste iz godine u godinu.

Uzročnik bolesti je parazit, nematoda, Dirofilaria immitis koja parazitira kod domaćina u plućnim arterijama, desnoj srčanoj predkomori i komori, torakalnoj duplji, bronhijama i drugim organima. Kada komarac ujede zaraženu životinju, zajedno sa krvlju unosi  larvu – mikrofilariju, koju ubodom prenosi dalje.Larva  krvotokom dospeva do srca i pluća i za 6-7 meseci dostiže formu odraslog parazita koji u domaćinu živi 3 do 5 godina.

U početku bolesti obično mesecima pa i godinama nema nikakvih simptoma da bi se kasnije, u  zavisnosti od broja i dužine trajanja bolesti pojavili kašalj,povremen ili učestao, brzo umaranje i otežano kretanje,ubrzano disanje, povećan stomak i otoci u donjim delovima tela. Najteži oblik bolesti praćen je plućnom embolijom i uginućem životinje.

Zbog  velikog broja obolelih životinja i izuzetno ozbiljnih simptoma zbog prisustva parazita u vitalnim organima, neophodno je da se vlasnici životinja obrate veterinaru zbog blagovremenog preduzimanja preventivnih mera i što ranije dijagnoze bolesti koja povećava šanse za njeno izlečenje.

U preventivne svrhe potrebno je koristiti sredstva koja su repelenti i smanjuju kontakt komaraca sa životinjama.Takođe, koriste se antiparazitici koji deluju na crevne, plućne parazite i srčanog crva.

Obavezno je jedanput godišnje izvršiti antigensko testiranje u veterinarskoj ambulanti, koje će biti ključni pokazatelj prisustva parazita.

Lečenje srčanog crva je dugotrajan proces, ali i uspešan ukoliko se bolest otkrije na vreme i zahteva udruženo delovanje odgovornog i brižnog vlasnika i stručnost veterinara.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

CVEĆARA I DAROTEKA „FENSI NENSI“ ULEPŠAVA VAŠE PROSLAVE

CVEĆARA I DAROTEKA „FENSI NENSI“ ULEPŠAVA VAŠE PROSLAVE

Cvećara i daroteka FENSI NENSI vaše proslave može učiniti još lepšim. Radimo dekoraciju prostora cvećem, balonima, specijalnim efektima, vatromet i suvi led (dim). Za odlazak na proslave naša radnja je pravo mesto da izaberete poklon. Velika ponuda klasičnog i...

najnovije

najčitanije