1

Sastanak ministarke Gordane Čomić sa nadležnima lokalnih saomouprava

Sastanak ministarke Gordane Čomić sa nadležnima lokalnih saomouprava
Izvor: TV Pančevo
Pančevo, 25. Maj 2021
Južnobanatski upravni okrug danas je bio domaćin prvog sastanka ministarke za ljudska i manjinska prava i drušveni dijalog Gordane Čomić sa nadležnima iz svih 8 lokalnih saomouprava. Na sastanku se razgovaralo o novom  Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Zakonu o zabrani diskriminacije sa potpuno novim odredbama.

Ministarka Gordana Čomić po završetku sastanka sa predstavnicima Južnobanatskog upravnog okruga izjavila je da je urađen veliki posao održavanjem sastanka u Pančevu. Ona dodaje da sada predstoji veliki  posao oko primene dva usvojena Zakona u Skupštini Srbije.

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga rekla je da je ovo prvi sastanak odžan odmah po usvajanju dva zakona i da je dijalog bio konstruktivan.

Ministarka Čomić izjavila je da su gradonačenici i predstavnici civilnog društva izašli sa idejama kako treba i gde uložiti sredstva iz novog projekta koji pokreće Evropska komisija.

Marina Toman iznela je i interesantene podatke o rodnoj ravnopravnosti u Južnobanatskom okrugu. Od 8 lokalnih samouprava na čelu 4 su žene, kao i da su na rukovodećemo pozicijama u svim Centrima za socijalni rad u okrugu upravo žene.

Sastanku su pored gradonačenika i predsednika opština pristustvovali i  nadležni iz centara za socijalni rad, Policije, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i predstavnici nacionalnih manjina i civilnog društva.