Međunarodno takmičenje Praunuci pobednika: David Knežević iz Opova pobednik regionalne etape

04/05/2021

David Knežević iz Opova pobednik regionalne etape

OPOVO, 4. maj 2021 – U Moskvi po treći put ove godine je održano Međunarodno takmičenje „Praunuci pobednika“ u organizaciji Sveruskog javnog građansko-patriotskog pokreta „Besmrtni puk Rusije“ i Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije za starije školarce i studente obrazovnih institucija kako Ruske Federacije, tako i zemalja bliskog i dalekog inostranstva.

Projekat „Praunuci pobednika“ obezbeđuje kontinuitet generacija kroz uključivanje dece i adolescenata u proces očuvanja i ovekovečavanja sećanja na branitelje Otadžbine za vreme Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. Školarci (od 10 do 18 godina) istražuju istoriju o sudbini svojih pradedova i pričaju celome svetu o njima.

Od 26. aprila do 5. maja 2021. godine održava se završna etapa Konkursa – ocena konkursnih radova Sveruskog stručnog žirija i određivanje devet pobednika Konkursa – osam školaraca sa prostora Ruske Federacije  i jedan pobednik iz zemalja bliskog i dalekog inostranstva.

Sveruski stručni žiri ove godine je dodelio visoku ocenu istraživačkom radu osnovca iz Srbije, tačnije iz Opova, učenika VIII-2 razreda OŠ „Dositej Obradović“- Knežević Davida. Na osnovu biografije svog pradede Kudrova Fjodora Andrejevića David je prikupljao informacije i sproveo istraživanje o borbenom putu svog pradede na osnovu otvorenih arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije https://obd-memorial.ru i https: //pamyat-naroda.ru, prema informacijama iz državnih arhiva i iz otvorenih izvora, prema materijalima dostupnim u porodičnim arhivima.

David Knežević je pozvan na Ceremoniju nagrađivanja pobednika 8. maja 2021. u Moskvu i ima veliku čast da prisustvuje Danu Pobede u Rusiji, da učestvuje u maršu Besmrtnog puka na Crvenom trgu u Moskvi 9. maja 2021. godine.

Troškovi prevoza i smeštaj za pobednika sa pratiocem iz Srbije snosi organizator konkursa “Praunuci pobednika”. Za ukazanu veliku čast pobedniku sa teritorije naše opštine Opovo troškove odlaska u Moskvu uzima na sebe lokalna samouprava opštine Opovo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije