Tradicija duga 128 godina: Danas se obeležava Međunarodni praznik rada – 1. maj

01/05/2021

Danas se obeležava Međunarodni praznik rada – 1. maj

BEOGRAD, 1. maja (Tanjug) – Međunarodni praznik rada, 1. maj, danas se obeležava u svetu, a u Srbiji drugi put zaredom, proteći će bez protestnog okupljanja radnika u organizaciji sindikalnih centrala, ali se izletišta pripremaju za dobru posetu.

Prvi maj se obeležava u znak sećanja na velike demonstracije u Čikagu u maju 1886. godine, kada su radnici štrajkovali tražeći osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada.

Na ulicama je protestovalo blizu 40.000 radnika, a njihovi zahtevi su simbolično istaknuti u tri čuvene osmice, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Demonstracije su se završile krvavim sukobima sa policijom kada je šest radnika ubijeno, a oko 50 ranjeno.

Na prvom kongresu Druge internacionale, održanom tri godine kasnije, doneta je odluka da se svakog Prvog maja održavaju radničke demonstracije.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Glavni razlog što ove godine neć biti ranickih okupljanja je epidemija korona virusa i mere zaštite od širenja zaraze, mada se iza odluke o neizlasku na ulice, bar kod nekih centrala, može naslutiti i rezigniranost zbog toga što raniji protesti i zahtevi nisu urodili plodom.

Sindikati su i ove godine poručili da će nastaviti borbu za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije