Galerija „Jovan Popović“ Opovo: Najava izložbe Zemljišta – situacije i dokumenta

20/04/2021

Najava izložbe Zemljišta – situacije i dokumenta

OPOVO, 20. april 2021 – Od 22. aprila do 17. maja u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovo za ljubitelje umetnosti biće otvorena izložba Zemljišta: situacije i dokumenta, čiji je autor koncepta Vojislav Klačar.

„Koncept izložbe ZEMLJIŠTA: SITUACIJE I DOKUMENTA proizilazi iz razvojnih tendencija savremenog stvaralaštva i uočavanja njihove srodnosti, pre nego razlika”, navodi Klačar u tekstu kataloga. „Umetnički radovi obuhvaćeni konceptualnim okvirom izložbe, realizovani u različitim medijima i putem njihovog ukrštanja, ukazaće kako iz rada na zemlji i sa zemljom proističu raznovrsne situacije koje su nužno i društvenog karaktera, kao i stvaralački procesi koji vode umetnosti indeksa, koju doživljavamo posredstvom dokumenata o izvedenim akcijama.”

Obrazlažući koncept izložbe, Klačar nas podseća i na uticajne umetničke pokrete iz prošlog veka, poput lend arta, i dodaje: „Radovi o kojima je reč zasnivali su se, umesto izrade lepih objekata, na transformaciji ambijenata, i to na način koji nije bio trajan, podsećajući time u izvesnoj meri na prvobitnu kulturnu delatnost – poljoprivredu, uz jednu bitnu razliku. U slučaju umetnosti, rad na zemlji i sa zemljom, iako uslovljen terenom, vremenskim prilikama i tehnologijom, nije bio utilitaran, već su iz njega proisticala osobena estetska iskustva onih koji ga sprovode ili drugih koji ga opažaju.”

Na izložbi učestvuje 30 izlagača iz Srbije i inostranstva, istaknutih umetnica i umetnika kao i predstavnika mlađe generaije, a među njima i Ugo Pasarelo Luna – argentinski fotograf koji živi i radi u Parizu, i Tam Ti Fam, video umetnica iz Vijetnama. Izložbu otvara filozofkinja i književnica Divna Vuksanović i autor konceta Vojislav Klačar, docent na Fakultetu savremenih umetnosti, dok će na otvaranju jedan od radova uživo izvesti glumica Tamara Krcunović.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije