Krizni štab: Povratak u škole i ostale mere koje su trenutno na snazi

16/04/2021

Povratak u škole i ostale mere koje su trenutno na snazi

BEOGRAD, 16. april 2021 – Epidemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon saopštio je da je ovo telo danas donelo odluku o tome da se od 19. aprila učenici starijih razreda osnovnih i srednjih škola vraćaju u školske klupe.

Kon je, nakon sednice Kriznog štaba, objasnio da će oni pohađati nastavu po modelu od 1. septembra, dakle po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

On je preneo i da je odlučeno da se kao podrška turizmu izjednači cena PCR testova u Srbiji za naše državljane i strance, koji su do sada plaćali 18.000 dinara, a koja će od sada za sve biti 9.000 dinara, koliko je do sada važila za građane Srbije.

Takođe, kako je dodao, na današnjoj sednici je razgovarano i o Beogradskom maratonu, koji treba da se održi u junu, pri čemu je odlučeno da može da se krene u pripreme za takmičarski deo, a sve ostalo će zavisiti od situacije.

Što se drugih mera tiče, nema promena i ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemijska situacija je izašla iz vanredne, ocenjujemo je kao nepovoljnu, naglasio je Kon.

Prema njegovim rečima, i dalje je veliki broj pacijenata na intenzivnim negama, kao i u bolnicama, ali je zabeležen veći broj otpusta od prijema.

Kon je napomenuo da na sednici nije bilo rasprave o merama koje bi mogle da budu donete zbog Vaskrsa, kao i da ne očekuje da će se o tome pričati, podvukavši da će se verovatno uputiti apel da se izbegavaju kontakti.

Takođe, kako je preneo, razgovaralo se i o otvaranju ugostiteljskih objekata, ali o tome nije doneta nikakva odluka. Naime, njihovo otvaranje zavisi od epidemijske situacije, a jasno je da to mora da bude bezbedno i da može da se sprovede samo uz strogo pridržavanje mera, prvenstveno nošenja zaštitne maske.

Kon je, odgovarajući na pitanje kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu, kao što je slučaj u Izraelu, rekao da je za to kod nas još rano i zavisi od broja imunizovanih, odnosno  broja ljudi kojima je prošlo tri nedelje od revakcinacije.

Prema njegovim rečima, moramo da dođemo do toga da imamo imunizovanih 3,5 miliona ljudi, a mi sada imamo situaciju da je dve doze primilo 1,2 miliona, a jednu dozu 1,8 miliona građana.

RAD UGOSTITELJA

Ugostitelji, na osnovu mera koje su ranije donete, mogu pružati svoje usluge u baštama, na otvorenom, uz primenu svih protivepidemijskih mera. Njihovo radno vreme je do 22 sata. Mora se držati distanca među gostima, a popunjenost stolova je maksimalno do 50 odsto punog kapaciteta. Ne sme se izvoditi muzika uživo.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba razgovaralo se o otvaranju unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, ali ta odluka još nije doneta i zavisiće od daljeg razvoja epidemijske situacije.

Ugostiteljski objekti mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno. Trenutno je do ponedeljka aktuelna i mera koja se odnosi i na hotele, a u kojima restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

RADNO VREME OSTALIH OBJEKATA

Prodavnice prehrambene robe, frizerski i kozmetički saloni, teretane, spa centri mogu raditi do 22 časa.

Takođe i ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije, biblioteke.

Tržni centri ponovo rade od ove sedmice, posle višenedeljnog zatvaranja. Njihovo radno vreme je od 6.00 do 22.00.

Ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara zabranjen je rad, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i loboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

ULAZAK U SRBIJU

Svi građani Srbije koji su potpuno vakcinisani, s potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, mogu da uđu u zemlju bez pi-si-ar testa i bez izolacije.

Takođe, i stranci koji su potpuno vakcinisani u Srbiji mogu da uđu u našu zemlju bez karantina, pi-si-ar testa i izolacije.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze “sputnjika”, dve doze “Fajzera”, dve doze “Sinofarma” i prvu dozu “Astra-Zeneke”.

IZOLACIJA

Svi koji u svom domaćinstvu imaju nekog ukućana koji je oboleo moraju da idu u izolaciju do 14 dana.

To ne važi za one za koje se zna da su preležali koronu, one koji su se vakcinisali i zdravstvene radnike. Svakako, u izolaciji moraju biti i oni koji su zaraženi koronom, a nemaju simptome bolesti.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih OPOVO, 18. jul 2022 - Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus. U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj...

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih Pančevo, 13. Jul 2022Prema novim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu u utorak 92 osobe su bile pozitivne na koronavirus. U Pančevu su 43 osobe pozitivne, u Vršcu 19, Kovinu 8, Plandištu 8, Opovu...

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan Opovo, 6. April 2022U poslednja 24 sata u Južnom Banatu je registrovano 55 slučajeva koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U Pančevu su od poslednjeg preseka registrovana 22 obolela, dok ostale...

najnovije

najčitanije