Inkluzija Roma u Opštini Opovo: Podizanjem zastave obeležen Svetski dan Roma

08/04/2021

Podizanjem zastave obeležen Svetski dan Roma

OPOVO, 8. april 2021 – Povodom Svetskog dana Roma koji se obeležava 8. aprila danas su na preporuku Kancelarije za inkluziju Roma sve pokrajinske lokalne samouprave na opštinske jarbole podigle romsku zastavu. Podizanju zastave u Opovu prosustvovali su predstavnici lokalne samouprave i romske zajednice.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Česfildu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao)  i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih ima oko 20 miliona, dok u Srbiji prema poslednjem popisu živi više od 147.000 Roma. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

Po popisu iz 2011. godine u Opštini Opovo živi 312 Roma (151 muškog i 161 ženskog pola), što je 2,98% od ukupnog broja stanovnika i čini ih najbrojnijom nacionalnom manjinom. U Sakulama živi 23 (1,31%), Barandi 42 (2,54), Opovu 117 (2,58) i Sefkerinu 24 (0,91). Zanimljivo je da su se na popisu tek njih 210 izjasnili za romski kao maternji jezik. Realan broj Roma u Opštini Opovo je sigurno veći, posebno u Sefkerinu ali su se verovatno na popisu drugačije izjašnjavali. U okviru realizacije više evropskih projekata lokalna samouprava je u saradnji sa nevladinim sektorom značajno pomogla romskoj zajednici na teritoriji Opštine Opovo. Jedan od kapitalnih projekata je rešavanje stambenog pitanja i izgradnja naselja sa pratećom infrastrukturom u Opovu za 14 porodica

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije