Državna pomoć privredi i građanima: Isplata pola minimalne zarade za mart

08/04/2021

Isplata pola minimalne zarade za mart

BEOGRAD, 8. april 2021 – Danas počinje isplata polovine minimalne zarade za mart, iz trećeg paketa državne pomoći, za koju se prijavilo 251.517 firmi.

„Budući da polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, sutra ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara“, navodi ministar finansija Siniša Mali za Tanjug.

Ministar ističe da je i pomoć prevoznicima deo trećeg paketa pomoći, kao i da je prijava za tu pomoć završena.

Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigne prijave, a prevoznicima koji su se prijavili do kraja aprila biće isplaćeno 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Do kraja ovog meseca biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavaljivanje a prijave se trenutno analiziraju.

Siniša Mali kaže da su usvojeni svi propisi neophodni za isplatu trećeg paketa pomoći.

Tako je usvojen Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoij šemi koja je usmerena ka onima koje je još više pogodila pandemija korona virusa.

„Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije, a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra“, kaže Mali.

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima, koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra, a ministar navodi da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći.

Mali je napomenuo da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

„Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade“, navodi on. Mali je zaključio da je za očekivati da uz ove mere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gde je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vreme izađemo iz krize izazvane pandemijom korona virusa

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije