Kulturna baština: Stogodišnjica rođenja Zorana Petrovića

07/04/2021

Stogodišnjica rođenja Zorana Petrovića

SAKULE, 7. april 2021 – Na današnji dan pre sto godina rođen je sakulski slikar, vajar i pisac Zoran Petrović (1921 – 1996). Bio je redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti, a njegovi radovi deo su mnogobrojnih fondova domaćih i inostranih galerija i muzeja, privatnih kolekcija, kao i javnih prostora. Veliki broj njegovih dela zaveštan je banatskim gradovima, gde se i danas čuvaju: Gradski muzej Vršac, Narodni muzej Pančevo, Mesna zajednica Sakule. Zoran Petrović je napisao sedam dramskih tekstova, među kojima su i Selo Sakule a u Banatu i Pendžeri ravnice, kao i brojne radio i televizijske drame i scenarija za filmove.

Galerija „Jovan Popović“ u svom fondu ima dvadeset i sedam eksponata: slika, akvarela i crteža kao i preko stotinu razglednica, kataloga, knjiga i spisa o Zoranu i od Zorana Petrovića. U okviru Opštinske narodne biblioteke u Opovu, kojoj galerija pripada, krajem 2013. godine otvorena je Spomen soba Zorana Petrovića, u kojoj su izloženi katalozi, knjige, novinski isečci, časopisi, pisma i dopisnice, koje je sakupljao i sačuvao sam Zoran Petrović. Spomen soba je 2019. godine, zbog afirmacije rodnog mesta Zorana Petrovića i njegovog stvaralaštva, prebačena u Sakule.

Njegovo ime danas nosi osnovna škola u Sakulama.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije