Primena protivepidemioloških mera: Konsultacije Kriznog štaba i Vlade

30/03/2021

Konsultacije Kriznog štaba i Vlade

BEOGRAD, 30. mart 2021 (Tanjug) – Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera, dodajući da se broj zaraženih u Srbiji “stabilizovao na visokom nivou”, a u Beogradu se kriva zaravnila.

Bez obzira na sve, nema opuštanja, istakao je Kon na RTS-u.

On je kazao da se u Srbiji u toku prethodne nedelje videlo “nešto što se zove stabilizacija na vrlo visokom nivou”, ali da se ne može reći da se zaravnilo.

Kada je reč o Beogradu, Kon navodi da se kriva zaravnila, pa čak pokazuje naznake spuštanja i to zahvaljujući primeni mera ali i vakcinaciji.

“Ono što smo uradili merama daje rezultate, to je evidentno, već drugu nedelju nemamo taj jasan porast iz dana u dan, nego imamo jedno zadržavanje i održavanje situacije čak i blago popuštanje, posebno u Beogradu”, napominje epidemiolog.

Ukazuje da je procenat vakcinisanih u Beogradu prešao 30 odsto, a gotovo 60 odsto starijih od 65 godina u Beogradu primilo je vakcinu.

“Imamo najozbiljniju epidemijsku situaciju bez ozbira na brojke, hospitalizovani su uglavnom teži slučajevi. Taj vrh piramide su oni koji su u bolnici, posebno oni koji su na respiratorima ili potpori kisenoika, takvih ima jako mnogo”, dodaje Kon.

Napominje da će danas biti održane konsultacije oko mera, a kada se o njima razmišlja, treba, kaže, shvatiti da je situacija još uvek teška.

Kada se to kaže, uglavnom se, navodi Kon, spominju Niš i Novi Sad, a nešto je bolje u Vranju, Leskovcu i na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, u perspektivi se može razmišljati o otvaranju bašta kafića.

“Ali pre toga mora biti jasno da virus gubi svoju snagu, da mu ne bismo dali prostor da se raširi. Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi gde uđeš, skineš masku i misliš da korone nema. Treba da bude razmak dva metra, da se nose maske u periodu dok se ne konzumira hrana i piće, to smo preporučili”, navodi Kon.

Ocenio je da je u Srbiji problem to što se, ono što je preporučeno, uopšte ne tretira i ne radi.

To je, smatra član Kriznog štaba, zanimljiv sociološki fenomen kod nas.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih OPOVO, 18. jul 2022 - Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus. U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj...

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih Pančevo, 13. Jul 2022Prema novim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu u utorak 92 osobe su bile pozitivne na koronavirus. U Pančevu su 43 osobe pozitivne, u Vršcu 19, Kovinu 8, Plandištu 8, Opovu...

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan Opovo, 6. April 2022U poslednja 24 sata u Južnom Banatu je registrovano 55 slučajeva koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U Pančevu su od poslednjeg preseka registrovana 22 obolela, dok ostale...

najnovije

najčitanije