Bašta na novi način: Plodored – ključan pojam uspešne bašte

27/03/2021

Plodored – ključan pojam uspešne bašte

Piše: Irina Jevtić

Zapitajmo se: šta je ključno za dobre prinose? Mnogi će krenuti da nabrajaju: dobro seme, zalivanje, đubrenje, vremenske prilike… Sve to stoji pod brojevima 2, 3, 4…. Ali PLODORED bi trebao da se stavi na čelo ovog spisk

Sama reč «plodored» podrazumeva red po kojem rastu kulture u bašti. Ali ne u jednoj godini. Ovaj pojam obuhvata značajan vremenski period i to minimum 4 godine.

Najjednostavniji primer, na kome se može prikazati važnost plodoreda je krompir. Može se nabaviti najskuplje i najkvalitetnije seme krompira, da se đubri najsavremenijim sredstvima, zaliva po najstrožijim pravilima, da iznad svakog reda stoji po 10 stručnjaka, ali ako se seje iz godine u godinu na istoj parceli slika će izgledati od prilike ovako: već u drugoj godini prinos će biti manji, u 3-oj ćemo se  teško izboriti sa zlaticom, u 4-oj će ga napasti bolesti. Zašto baš krompir kao primer? Jer po crpljenju korisnih elemenata iz zemljišta možda može da se uporedi samo sa krastavcem. Mada ni on mu nije ravan.

Glavno pravilo plodoreda: ista kultura može da se vrati na isto mesto tek nakon 4-te godine. A da proširimo pravilo pa dodamo da se kulture iz iste porodice ne sade i ne seju na isto mesto naredne 4 godine. Dakle kod istog tog krompira paradajz ili paprika nisu dobri sledbenici,  niti prethodnici.

I prvi razlog tome su bolesti. Povrtne kulture iz iste porodice imaju iste bolesti. Ako godinama na istom mestu rastu iste biljke štetni mikroorganizmi samo moraju da preguraju zimu i u proleće dobijaju svog omiljenog gazdu nazad.

Drugi razlog su naravno štetočine. Povrće iz iste porodice ima iste štetočine. Ko je  pokušavao da odgaji plavi patlidžan pored krompira sigurno to zna. 😉

I zimu štetočine sa povrća provode negde u zemlji, i to mnoge u obliku jaja, a u proleće srećno dočekaju omiljenu hranu, koju im vredni baštovan svojeručno pruži sadeći paradajz na isto mesto kao i prethodne godine.

Ni manje ni više nepoštovanje plodoreda dovodi do nemerljivog troška novca. Krastavac, tikvice i bundeve su veliki ljubitelji azota, koji se ionako uglavnom nalazi u vazduhu, u nedostupnom obliku za biljku. Sejanjem ovih kultura na isto mesto iz godine u godinu primorani smo da im taj azot nadoknađujemo. Dakle, trošimo novac na raznorazna hemijska sredstva. A sa azotom postoji još jedna neprijatna zamka. Prekomerno unošenje istog u zemljište dovodi do povišene koncentracije nitrata u plodovima. Takvi plodovi nisu poželjni za upotrebu u ishrani.

Poznato prirodno đjubrivo od fermentisane koprive daje isti rezultat.

Ispoštovati plodored je jednostavno. Na prvi pogled se čini nemogućim i komplikovanim, ali nije.

I prve će tome doprineti stalne leje. Lako i jednostavno napraviti plan bašte i zapisati gde šta raste. Dogodine samo pomeriti kulturu u sledeću leju, pa opet zapisati. Uzto kao bonus ide i činjenica da vremenom tačno znamo koliko strukova jedne kulture staje u leju, pa ne proizvodimo viškove rasada.

Sledeći prijatelji plodoreda su siderati. Ako u jednoj godini nakon paradajza posejemo slačicu u jesen, a u proleće ovas, već imamo dve kulture koje su rasle nakon paradajza, obogatile zemlju neophodnim mikroelementima, rasterale štetočine i uništile bolesti paradajza.

Naročito je bitna sideracija za manje parcele gde je prosto nemoguće menjati mesta kulturama zbog nedostatka prostora.

Jednostavan primer četvorogodišnjeg plodoreda na jednoj leji: paradajz, krastavac, kupus, luk i tek u 5-j godini opet paradajz ili njegova rodbina kao sto su krompir, paprika ili plavi patlidzan.

O ogromnom učinku plodoreda govore i sledeće činjenice:

Na leji gde je harala tuta absoluta, kulture koje ona napada ne vraćaju se naredne 2-3 godine;

Posle krompira najbolje je posejati lucerku i pustiti zemlju da «odmori» 2-3 godine;

Nakon pojave bolesti poput plamenjače ili Phitophora, kulture koje one napadaju premeštaju se u drugu leju. Na isto mesto mogu da se vrate tek u 4-oj godini.

Poštovanje plodoreda može doneti neočekivane i uvek prijatne rezultate, naročito malim baštama.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije