Dva nova projekta iz oblasti zaštite životne sredine: Poljozaštitni pojas i nove kotlarnice za prosvetne ustanove

23/03/2021

Poljozaštitni pojas i nove kotlarnice za prosvetne ustanove

BEOGRAD, 23. mart 2021 – Predsednik opštine Miloš Markov danas je u Ministarstvu za zaštitu životne sredine potpisao dva ugovora za realizaciju projekata na teritoriji Opštine Opovo.

Za projekat “Podizanje poljozaštitnog pojasa duž lokalnog puta” Opštini Opovo je odobreno 1.800.000 sa učešćem lokalne samouprave od oko 642.000  dinara, a realizacijom ovog projekta rešio bi se problem smetova na najkritičnijem delu puta Baranda – Sakule.

„Ovaj projekat obuhvata sadnju niskog, srednjeg i visokog rastinja u tri nivoa, odnosno zelenog pojasa na nakritičnijoj deonici puta Baranda – Sakule, čime ćemo zaštiti lokalni kolovoz od smetova tokom mećava praćenih košavom u zimskom periodu. Pored zaštite saobraćajnice, dobićemo i zeleni pojas sa kojim ćemo imati ekološke benefite i prirodni štit od snega“, rekao je Markov.

Drugi projekat odnosi se na smanjenje zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora i tu je Opština Opovo dobila sredstva u visini od 8 miliona dinara, sa sopstvenim učešćem od 2,5 miliona, za ugradnju kotlarnica na pelet umesto dosadašnjih kotlarnica na ugalj u dve škole i kotlarnice na naftu u PU „Bambi“.

„Realizacijom ovog projekta značajno ćemo dobiti na uštedi goriva, ali pre svega na smanjenju zagađenja vazduha jer se u ovim kotlarnicama koristi fosilno gorivo“ poručio je Markov.

Projekti startuju nakon sprovođenja javne nabavke i procedure izbora izvođača radova. Realizacija projekta ugradnje kotlarnica očekuje se do početka nove školske godine, a što se tiče poljozaštitnog pojasa konsultovaće se struka i na osnovu dosadašnje prakse sadnja će se sprovesti na jesen.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije