Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine: Radni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava (video)

12/03/2021

Radni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava (video)

NOVI SAD, 12. mart 2021 – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić sastali su se danas u Novom Sadu sa predstavnicima opština Opovo, Alibunar, Sečanj i Kovačica sa kojima su razgovarali o mogućnostima i planu razvoja lokalniih samouprva za predstojeći period.

Sofić i Simurdić su se saglasili da, s obzirom na to, da je u toku definisanje novog višegodišnjeg finansijskog okvira, sada pravi momenat za mapiranje prioriteta, stanja i potencijala u svih 45 lokalnih samouprava, kako bi se u narednom periodu što efikasnije iskoristila sva sredstva koja su na raspolaganju a tiču se eksternih izvora finansiranja.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov ističe značaj eksternih izvora finansiranja gde naša lokalna samouprava vidi priliku za realizaciju strateške infrastrukture.

„Tema nam je bila veća saradnja između Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava na realizaciji budućih projekata, pogotovo projekata Evropske unije. Očekujemo da ćemo od Fonda „Evropski poslovi“ dobijati pomoć u pripremi projektnih implementacija, kao i praćenja konkursa koji se tiču eksternih fondova, odnosno, stranih fondova gde mi kao lokalna samouprava svakako vidimo priliku za nas i značaj kao jedna mala opština sa vema malim brojem zaposlenih imamo priliku da na tim većim fondovima ipak radimo neku stratešku infrastrukturu koju ne možemo finansirati iz sopstvenih sredstava ili izvora pokrajinskih sekretarijata i ministarstava. Smatram da je ovo bio dobar sastanak, otvorili smo kvalitetne teme, a neke ideje su inicijalno pokrenute za naredni period, a očekujem da ćemo sve intenzivnijom saradnjom sa Fondom „Evropski poslovi“ biti konkurentniji u odnosu na veće lokalne samouprave i apliciramo na više projekata“, izjavio je Markov.

U fokusu će, kako je tokom sastanka naglašeno, biti oblasti zaštite životne sredine, zdravstva, zatim privreda sa akcentom na agrarni sektor i proizvodnju hrane, kultura te nauka i obrazovanje.

Planirano mapiranje resursa i potencijala opština, biće sprovedeno uz formiranje sektorskih grupa zaduženih za precizno formulisanje prioriteta u skladu sa karakteristikama i oblastima delovanja opština.

Timovi od dvanaest članova biće fizički prisutni u opštinma kako bi dobili jasne uvide o mogućnostima i potrebama pojedinačnih lokalnih samouprava a paralelno sa tim radiće se na jačanju kapaciteta ljudskih resursa.

Na sastanku je zaključeno da je, osim definisanja potreba, mogućnosti i potencijala od izuzetnog značaja i jasna komunikacija između lokalnih sampouprava i pokrajinskih institucija radi što efikasnije realizacije projekata.

Resorni sekretar Sofić tom prilikom je apelovao na pravovremeno pripremanje i apliciranje predstavnika opština na Konkursima za izradu projektno-tehničke dokumnetacije i sufinansiranje planova razvoja, jer oni predstavljaju odskočnu dasku i pripremu za dalje delovanje lokalnih samouprava u povlačenju sredstava iz evropskih fondova.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije