Jubilej galerije „Jovan Popović“ Opovo: Multimedijalna izložba, monografija i dokumentarni film (video)

12/03/2021

Multimedijalna izložba, monografija i dokumentarni film (video)

OPOVO, 11. mart 2021 – Otvaranjem izložbe portreta opovačkog slikara iz 19. veka Jovan Popovića, u decembru 1970. godine, počela je zvanično sa radom istoimena galerija u Opovu. Povodom jubileja pola veka galerije „Jovan Popović“ organizovana je multimedijalna izložba, koja je ispraćena štampanjem monografije i projekcijom dokumentarnog filma „U Opovu – kao u Parizu“.

Nažalost, i pored velikog interesovanja, na otvaranju izložbe mogao je prisustvovati ograničen broj posetilaca shodno merama i preporukama Kriznog štaba Vlade Republike Srbije.

Izložbu su otvorili direktorka ONB Opovo i upravnica galerije Katarina Nikolić Ralić, kustoskinja izložbe Milica Perić, Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, a prisutne je ispred lokalne samouprave pozdravio predsednik opštine Miloš Markov.

„Pre svega želeo bih da vas sve pozdravim u ime lokalne samouprave, a ONB Opovo i galeriji Jovan Popović da čestitam ovaj lep jubilej. Pola veka Galerija „Jovan Popović“ je simbol kulture Opova i cele naše opštine, ustanova zbog koje se za naše mesto nadaleko pročulo. Građanima naše opštine, kao i svim posetiocima, želim da uživaju u ovoj izložbi, a zaposlenima da nastave sa realizacijom kvalitetnih programa“, poručio je predsednik opštine.

Direktorka ustanove istakla je značaj ljudi koji su radili u galeriji, kao i saradnika na projektu.

„Ovo je bitan događaj zato što predstavlja proslavu lokalne zajednice, ljude koji su radili u ovoj ustanovi i ljude koji su zaslužni za razvoj galerije i afirmacije opštine Opovo. Ovaj projekat uključuje izložbu i dokumentarni film i monografiju galerije, a priređivači su kustoskinja Milica Perić i ja, a u okviru monografije nalaze se tekstovi Nikole Kusovca i bivšeg direktora Drage Terzića. Veoma nam je drago što su razni poznati umetnici gostovali ovde jer su zajedno doprineli razvoju kulture i umetnosti i ostavili jedan trag, ne samo galeriji, nego i Opštini Opovo“, rekla je Nikolić – Ralić.

Postavku izložbe čine slike iz fonda pinakoteke galerije, arhivske fotografije događaja koji su obeležili prethodnih 50 godina, fotografije i projektni planovi arhitekture galerije, kao i važne dokumente, video priloge, plakate, kataloge i knjige.

Kako i na koji način je bilo realizovati monografiju i izložbu govori kustoskinja izložbe Milica Perić.

„Nije bilo teško, više je bilo uzbudljivo, prikupiti arhivski materijal. Nama je bilo jako važno da pokažemo taj istorijat od 50 godina, a malo je opština koje se mogu tome pohvaliti,. Bilo nam je važno da pokažemo važnost prvog upravnika Velibora Stefanovića, njegov entuzijazam, saradnju sa institucijama i sa meštanima, i koliko su meštani dali svoj doprinos osnivanju i kasnijem razvoju galerije. Napravili smo jedan mali izbor iz fonda, koji je inače velik, ima više od dve hiljade eksponata, a za samu izložbu i monografiju smo izabrali dela Koste Bradića, Olje Ivanjicki, Stojana Trumića, prosto, koliko je prostor dozvolio“, izjavila je Perić.

Monografija „Uzajamno delovanje života i umetnosti – Pola veka galerije Jovan Popović“ je bogato ilustrovano izdanje na 144 strana u tvrdom povezu i obuhvata hronologiju 50 godina rada galerije.

U produkciji Glas Opova realizovan je dokumentarni film „U Opovu – kao u Parizu“ naslovljen po jednom novinskom naslovu s početkom sedamdesetih godina prošlog veka.  

Od petka izložba je otvorena za sve posetioce, a ovog vikenda radiće i u subotu. Galerija je za posetioce otvorena svakog radnog dana 9:00 do 15:00h do 16. aprila.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije