Policijska stanica Opovo: Značaj korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih sedišta

05/03/2021

Značaj korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih sedišta

OPOVO, 5. mart 2021 – Povodom kampanje koju sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja, a koja je usmerena na značaj korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih sedišta razgovarali smo sa načelnikom Policijske stanice Opovo majorom policije Aleksandrom Paunovićem.

Paunović ističe značaj korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih sedišta kao jednu od najvažnijih preventivnih mera u sprečavanju ozbiljnijih posledica i nezgoda na putu.

„Kako bi se ostvarila primarna aktivnost policije u saobraćaju, a to je bezbednost svih učesnika i to vozača, putnika i ostalih, jedna od najvažnijih preventivnih mera je korišćenje sigurnosnih pojaseva vozača i putnika, kao i dečijih sedišta, da bi se sprečile ozbiljnije posledice i nezgode na putu“, kaže Paunović.

Iako je u ranijem periodu postojala praksa vozača i putnika da se u vožnji ne koriste sigurnosni pojasevi i dečja sedišta, izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i oštrijom kaznenom politikom, podignuta je svest učesnika u saobraćaju o neophodnosti navedenog prevashodno zbog bezbednosti svih učesnika.

„I pored toga, postoji znatan broj vozača i putnika koji i dalje ne koriste sigurnosne pojaseve u vožnji, te su pripadnici saobraćajne policije PS Opovo u toku 2020. godine sankcionisali 289, a u 2021. godini 33 lica. Napominjem da je nevezivanje sigurnosnih pojaseva jedan od uzroka saobraćajnih nezgoda i svakako utiče na težinu posledica u njima. Takođe, apelujem na roditelje da u cilju povećanja bezbednosti koriste dečja sedišta“, poručio je načelnik PS Opovo Aleksandar Paunović.

Kada su u pitanju deca – putnici, zakonska regulativa kaže da dete mlađa od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, a dete niže od 135 cm prevozi se vezano u odgovarajućem, homologovanom bezbednosnom sedištu. Svi kaiševi, štitnici od udara i savitljive komponente sa sigurnosnom kopčom bezbednosnog sedišta, koji ograničavaju pokretljivost tela deteta u bezbednosnom sedištu, treba da budu pravilno podešeni i pričvršćeni, u skladu sa uputstvom proizvođača bezbednosnog sedišta.

U slučaju sudara, pri brzini kretanja automobila od 50 km/h, usled inercije, ljudsko telo postaje teže i do 20 puta. Posledica toga je da roditelj koji drži u rukama dete, recimo težine 5 kg, sigurno u takvoj situaciji neće moći i da ga zadrži u naručju, jer će dete u deliću sekunde postati teško 100 kg. Posledice mogu da budu tragične.

Korišćenjem sedišta navikavate decu od malih nogu na sigurnosni pojas i na činjenicu da u autu treba da sede i budu vezani, a ne, na primer, da stoje između prednjih sedišta dok se vozilo kreće.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije