Ravnanje atarskih lenija: Sakuljani i ove godine prvi u akciji (video)

02/03/2021

Ravnanje atarskih lenija: Sakuljani i ove godine prvi u akciji


SAKULE, 2. mart 2021 – Kao i prethodnih godina Sakuljani su se prvi organizovali u akciji uređenja i ravnanja atarskih lenija. Oko četrdestak traktora okupila se jutros u centru Sakula odakle su nakon točenja goriva krenuli na pet atarskih lokacija.

Ispred organizatora Srbislav Stanojev se zahvalio svim učesnicima akcije, kao i lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici Sakule koji su podržali akciju.

„Ima otprilike oko 40 traktora koji će pokušati da ove puteve saniraju i dovedu u stanje koje bi nama bilo ugodno da radimo prolećne radove. Pre svega bih hteo da se zahvalim svim ovim Sakuljanima, paorima, koji su došli da ove lenije poravnaju, a imamo i goste sa strane iz Idvora koji takođe ovde obrađuju zemlju. A onda bih se zahvali predsedniku opštine na čelu sa njegovim kabinetom, što je pomogao ovu našu akciju, takođe i mesnoj zajednici Sakule, bez čije pomoći ovo ne bi uspelo. Možda 20 godina unazad u Sakulama se organizujemo i ravnamo ove lenije, jer se one tokom jeseni dovedu u katastrofalno stanje, i od nas ali ima i drugih faktora koji utiču, a sad ćemo zajedno, našim snagama da to dovedemo u normalno stanje kako bi mogli da obavljamo naše poljoprivredne radove“, izjavio je Stanojev.

Tokom zime i kišnog perioda zemljani atarski putevi su u lošem stanju i ovo je dobra prilika da se ti putevi saniraju i budu funkcionalni za setvene prolećne radove.

Akciju su ispraili predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Miloš Markov, njegova zamenica i pomoćnik Anka Simin Damjanov i Nebojša Kovačević, opštinska većnica iz Sakula Vesna Stanojev i predsednik Mesne zajednice Sakule Milorad Ješin.

„Godinama unazad lokalna samouprava i poljoprivrednici zajedno organizuju akciju uređenja, odnosno ravnanja atarskih lenija. Akciju danas počinjemo u Sakulama, nakon toga će se sprovoditi u Barandi, Sefkerinu i u Opovu. Opština Opovo je uglavnom poljoprivredna opština i naravno poljoprivrednici imaju najveći benefit od ovakvih aktivnosti ali i mi kao lokalna samouprava prepoznajemo značaj ovih akcija, tako da je lokalna samouprava ovom prilikom obezbedila gorivo, a poljoprivrednici mehanizaciju kojom će sprovoditi radove. Napomenuo bih da će današnjom akcijom biti obuhvaćeno 135 dužnih kilometara samo u ataru katastarske opštine Sakule i to je izuzetno velika dužina zemlajnih puteva koji su problematični posle zimskog perioda. Lokalna samouprava je preko mesnih zajednica obezbedila po 1200 litara goriva po naseljenom mestu ali je izuzetno veliki značaj njihove mehanizacije koju poljoprivrednici angažuju u ovom poslu“ rekao je Markov za Glas Opova.

Sakulski poljoprivrednici danas su poravnali 135 kilometara zemljanih atarskih puteva, a zanimljivo je da im se pridružila i grupa poljoprivrednika iz Idvora koji imaju parcele u sakulskom ataru. Nakon završetka radova u prirodnom okruženju atara priređena je zakuska za sve učesnike akcije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije