Pokrajinska vlada Vojvodine: Digitalizacija arhivske građe čuva od zaborava našu istoriju

09/02/2021

Digitalizacija arhivske građe čuva od zaborava našu istoriju

Novi Sad, 9. februar 2021;

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimirom S. Kostićem povodom završetka procesa digitalizacije više hiljada dokumenata i 55.000 fotografija kulturne, umetničke i istorijske baštine Srbije koji se odnose na period 1848–1849. godine, a čuvaju se u Arhivu SANU u Sremskim Karlovcima.

„Zajedničkim trudom ušli smo u jedan važan posao koji predstavlja prvu fazu digitalizacije izuzetno vrednih dokumenata kojima se osvetljava važan period u istoriji našeg naroda i njegove borbe za slobodu u Vojvodini. Ta arhivska građa će zahvaljujući tome biti dostupnija javnosti, istraživačima i naučnicima. Ovo je prilika da dodirnemo korene sopstvenog identiteta koji su umnogome stvarani na teritoriji Srpske Vojvodine“, rekao je predsednik Mirović zahvalivši akademiku Kostiću i njegovim saradnicima na realizaciji ovog važnog posla.

Proces digitalizacije arhivske građe, prema Mirovićevim rečima, biće nastavljen i u narednom periodu.

„Osim Arhiva koji se nalazi u Sremskim Karlovcima, u Novom Sadu je smeštena arhivska građa brojnih nacionalnih ustanova i Pokrajinska vlada podržaće sve projekte i programe koji čuvaju od zaborava našu istoriju. Radićemo svim srcem na ovom poslu, jer je to naša dužnost i obaveza“, kazao je predsednik Mirović.

„Bili smo dužni da ovaj posao završimo i to je prvi korak u procesu koji će trajati jako dugo, a koji služi da se sačuva ono što polako nestaje“, naveo je akademik Kostić, koji je prilikom današnjeg susreta u Pokrajinskoj vladi uručio predsedniku Miroviću hard-diskove sa digitalizovanim materijalom.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, generalni sekretar SANU akademik Zoran Knežević, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju akademik Aleksandar Kostić, potpredsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Jasmina Grković Mejdžor, upravnik Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije