Pokrajinski sekretarijat za turizam: PODIZANJE SVESTI O ZNAČAJU VERSKOG TURIZMA

21/01/2021

PODIZANJE SVESTI O ZNAČAJU VERSKOG TURIZMA

Opovo, 21. januar 2021

Sremski Karlovci/Novi Sad, 19. januar 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević posetio je Bogosloviju „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima. Rektor Bogoslovije protojerej Jovan Milanović predstavio je ovom prilikom to izuzetno zdanje, u kojem se nalazi jedna od najstarijih i najvažnijih obrazovnih ustanova u Republici Srbiji.

ikonostas u opovačkoj crkvi (rad Steve Todorovića, XIX vek

Sekretar Ivanišević je istakao da je poseta ovom svojevrsnom spomeniku kulture na našim prostorima od izuzetnog značaja, imajući u vidu činjenicu da je ova ustanova druga pravoslavna bogoslovija u Evropi, čime predstavlja podjednako vredan verski, ali i turistički objekat i svedočanstvo jedne epohe, vremena i naroda.

ikonostas u sakulskoj crkvi (rad Konstantina Pantelića, XIX vek

,,Ovo su mesta na koja bi svi trebalo da dođemo. Mi hodamo po istoriji i ovde je doživljavamo. Veoma je važno da se tradicija svih veroispovesti sačuva jer, kao što kažu stihovi, bez njih će nas vetrovi oduvati. Tradicija nas veže za tlo odakle smo potekli ili gde jesmo. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prepoznaje ovde, kao i u čitavoj Vojvodini, mogućnost razvoja jednog posebnog vida turizma, a to je verski turizam“, rekao je sekretar, dodajući da je Vojvodina mesto gde su najlepši manastiri, gde su prelepe crkve i dve velike sinagoge, a ima i nekoliko džamija.

Vodice u Starom selu – Sakule

Kada je verski turizam u pitanju na teritoriji Opštine Opovo u ovom trenutku postoji više destinacija i artefakata sa izuzetno velikim umetničkim i istorijskim značajem. To je ikonostas u opovačkoj crkvi (rad Steve Todorovića, XIX vek) i ikonostas u sakulskoj crkvi (rad Konstantina Pantelića, XIX vek). Oba ova ikonostasa su pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zatim  „Prestono jevanđelje“ iz 1690. godine u baranđanskoj crkvi i „Srbljak“ štampan 1761. godine u sefkerinskoj crkvi. Pored ikonostasa i artefakata, za verski turizam su veoma zanimljive „vodice“ (sakralna – posvećena mesta u ataru) kojih ima u svim mestima Opštine Opovo. U Sefkerinu se nalazi najveći broj „vodica“ u Vojvodini (Srbiji) i ima ih sedam, a i jedna od najvećih seoskih zavetina u Vojvodini, održava se u Sefkerinu i to je poznata Mandalina.    

Vodice u Barandi

,,Postoji mogućnost da razvijemo jednu celishodnu priču koja do sada nije bila posmatrana sistematski. Zajedno sa karlovačkom Bogoslovijom i sa svima koji budu želeli da budu uključeni sačinićemo strategiju razvoja verskog turizma u Vojvodini, te ćemo potom akcionim planovima ići korak po korak ka verskom turizmu kao opšteprihvaćenom vidu turizma, koji bi postao deo ukupne turističke privrede i ponude, ali i tržišta“, istakao je Ivanišević, uz napomenu da je neophodno ustanoviti takozvano institucionalno pamćenje, kako se ne bi uvek počinjalo iznova sa konceptima i značajnim projektima.

Sekretar je izrazio mišljenje da Vojvodina mora da ponudi mnogo da bi turisti mogli sebe tu da pronađu, te da je iz tog razloga neophodan strateški pristup ovom vidu turizma, kako bi se mogli ponuditi turistički proizvodi i usluge za korišćenje tokom čitavog godišnjeg odmora.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“  https://youtu.be/4kGm-gU-OjE OPOVO, 11. april 2024 – Predškolci PU „Bambi“ danas su bili gosti Rasadnika cveća „Florenca“ u Opovu. Pored obilaska i razgledanja cveća, predškolci su imali i malu edukativnu radionicu koju...

Obaveštenje: Ostvarivanje prava na besplatne udžbenike

Obaveštenje: Ostvarivanje prava na besplatne udžbenike

Ostvarivanje preva na besplatne udžbenike OPOVO, 12. april 2024 - ŠKOLE imaju rok da NAJKASNIJE do 20. aprila unesu podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike na osnovu DOKUMENTACIJE koja im je PRETHODNO DOSTAVLJENA u skladu sa osnovom po kojem...

najnovije

najčitanije