4. sednica SO Opovo: IZABRAN NOVI PREDSEDNIK SKUPŠTINE, UTVRĐEN POREZ NA IMOVINU ZA 2021. GODINU

26/11/2020

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK SKUPŠTINE, UTVRĐEN POREZ NA IMOVINU ZA 2021. GODINU

Opovo, 26. novembar 2020;

Nakon konstatovanja ostavke dosadašnjeg predsednik Skupštine opštine Opovo dr Zorana Tasića, koji je u međuvremenu imenovan za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, na predlog odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, za novog predsednika lokalnog parlamenta izabran je odbornik Nenad Josić, koji je nakon procedure izbora preuzeo vođenje sednice.

Josić se zahvalio na ukazanom poverenju i rekao da očekuje da će u narednom periodu raditi u interesu ovog parlamenta i građana Opštine Opovo, a da će Skupština kao zakonodavna ustanova dobro sarađivati sa opštinskom izvršnom vlasti i boriti se za poboljšanje životnog standarda građana naše opštine.

Umesto Nebojše Kovačevića koji je imenovan za pomoćnika predsednika opštine zbog čega mu je prestao odbornički mandat na istoj sednici potvđen je odbornički mandat Mariji Cvetković sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Usvojena je Odluka o o izmenama i dopunama Odluke o o obrazovanju štaba za vanredne situacije, a razlog za donošenje je usklađivanje sa zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i Uredbom o sastavu, načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije.

Odlukom o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu na teritoriji Opštine Opovo utvrđene se prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Na teritoriji opštine Opovo određeno je četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine Opovo, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajem u naselju, i to: prva, druga, treća i četvrta zona (seosko područje), s tim da je prva zona utvrđena za najopremljeniju zonu.

Na osnovu Zakona o porezima na imovinu prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave, utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave  aktom nadležnog organa i na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. septembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuju prosečne cene odgovarajućih nepokretnosti u zonama do 30. novembra svake tekuće godine, na način na koji se objavljuju njeni opšti akti.

Prosečne cene kvadratanog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu na teritoriji Opštine Opovo utvrđene su za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šumsko zemljište, stanove, kuće za stanovanje, poslovne zgrade, garaže i garažna mesta, a utvrđuju se na osnovu formule u koju ulaze utvrđena prosečna cena kvadratnog metra (po zoni i grupi nepokretnosti), stope poreza, osnovice za izračunavanje poreza, kao i amortizacije kada su u pitanju stanovi i kuće, itd.

Odbornici su usvojili predloge Odluke o prihvatanju udela bez naknade u kapitalu društva Full Protect doo i Odluke o konverziji potraživanja Opštine Opovo – Lokalne poreske administracije u kapital preduzeća „Ivan Milutinović – PIM“ ad.

Pravilnikom o uslovima i načinu regresiranja troškova užine za decu koja pohađaju pripremni predškolski program određeno je pravo na regresiranje troškova užine za decu sa prebivalištem na teritoriji Opštine Opovo, koja su upisana u pripremnoi predškolski program čiji su roditelji ili je dete korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć, a na osnovu zahteva koji podnose roditelji, staratelji, usvojitelji, hranitelji ili ustanova socijalne zaštite. Uz zahtev za ostvarivanje prava prilaže se sledeća dokumentacija: kopija lične karte roditelja, potvrda predškolske ustanove da je dete upisano u pripremni predškolski program i kopija rešenja o pravu na novčanu socijalnu pomoć. Zahtev za ostvarivanje prava na regresiranje troškova užine podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti, javnu upravu i opšte poslove Opštinske uprave Opovo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije