Spaljivanje žetvenih ostataka: ŠTETNO ZA ZEMLJIŠTE, OPASNO PO OKOLINU

25/11/2020

ŠTETNO ZA ZEMLJIŠTE, OPASNO PO OKOLINU

Opovo, 25. novembar 2020;

Nažalost, i ove jeseni aktivno se primenjuje praksa spaljivanja žetvenih ostataka širom Vojvodine, pa tako i u ataru naše opštine. Naša ekipa je fotografisala parcelu između Opova i Sefkerina na kojoj smo zatekli posledice spaljivanja. Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom je strogo zabranjeno po osnovu više zakona, ali za prestanak ovakve zabranjene i izuzetno štetne prakse potrebno je jačanje svesti javnosti, razumevanja da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca osnov naše bezbednosti i zaštite biodiverziteta Srbije.

Nažalost, kod naših poljoprivrednika uvrženo je mišljenje da se paljenjem poboljšava kvalitet zemljišta što je, naprotiv, potpuno pogrešno. Ne samo da ne poboljšava kvalitet već je i veoma štetno sa više aspekata. Osim što postoji opasnost da se vatra proširi (a kao što vidimo dešava se previše često), paljenjem žetvenih ostataka uništava se organska materija koja je neophodna za očuvanje plodnosti zemljišta. U procesu sagorevanja stvaraju se anaerobni – uslovi bez kiseonika, koji dovode do uništavanja mnogobrojnih korisnih mikroorganizama u gornjim slojevima zemljišta za čije je razmnožavanje neophodan kiseonik te se na taj način remeti se bioravnoteža zemljišta koja se godinama stvarala. Ovakvo zemljište ne može više da se regeneriše, vremenom gubi kvalitetna svojstva što neminovno dovodi do slabijeg prinosa.

Drugi, takođe veoma značajan aspekt štetnog delovanja paljenja žetvenih ostataka su bezbednosni razlozi i mogućnost pojave požara sa nesagledivim posledicama njihovog širenja.

Treća štetna posledica ogleda se u zagađenju životne sredine i emisiji štetnih gasova u atmosferu nastalih prilikom sagorevanja.

Takođe, podsećamo da je pored paljenja žetvenih ostataka zabranjeno i paljenja lišća na javnim površinama koje se inače redovno praktikuje!!! Kršenje ovih zakonskih normi biće sankcionisano od strane komunalne inspekcije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije