Predsednik Vučić u Pančevu: OVO JE VELIKI DAN ZA NAŠU ZEMLJU I VELIKI DAN ZA UNAPREĐENJE ODNOSA IZMEĐU SRBIJE I RUSIJE

18/11/2020

Izvor: RTV Pančevo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom početka rada postrojenja „Duboka prerada“, ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Naime, danas počinje da radi postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja vredno 300 miliona evra.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Vučić, nakon što su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Vučić je prethodno poželeo srećan rad svima u komandnoj sali Rafinerije.

– Što se budemo više razvijali naše potrebe za koksom će rasti – rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je prisećajući se postavljanja kamena temeljca pre tri godine, malo verovao da će sa uspehom biti završen ovaj veliki projekat i dodao da su srećom, ljudi koji su gradili i radili na ovom projektu, napravili jedno od najmodernijih postrojenja u Srbiji.

– Ovo je veliki dan za Srbiju i veliki dan za unapređenje odnosa između Srbije i Rusije. To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, već i naše zajedničke efikasnosti i dobrog rada, kao i dobrih rezultat – rekao je Vučić.

Kako kaže, za Srbiju je ovo važno iz više razloga, popraviće poziciju NIS-a na tržištu, ali je i podiglo ugled Srbije u regionu, takođe, dodaje da je sve urađeno na najsavremeniji način.

Ističe da je ono što je najvažnije za ljude koji tu žive jeste što je zaštita životne sredine stavljena na prvo mesto.

– Najvažnije je da će ovo postrojenje doprineti daljem razvoju i od velikog je značaja za celu zemlju. Ono pokazuje kako kao feniks iz pepela možete da podignete nešto – naveo je Vučić.

Kako kaže, nije slučajno da se Srbija danas nalazi na čelu Evrope po stopi rasta, i dodaje da sa istim željama i zahtevima ulazimo i u naredne godine.

– Za to nam je potrebna dobra saradnja sa ruskim prijateljima. Mi smo danas širom otvorili vrata dogovoru sa predstavnicima Gasprom Njefta – rekao je Vučić.

Kako kaže, blizu su pronalasku rešenja za Petrohemiju, dodaje da Rusi i Srbi to zajednički mogu da urade.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je trenutak u kom je pokrenuto ovo postrojenje iskorak u novu eru rada.

– Duboka prerada nije samo nova tehnologija, to je nova pozicija u industriji i na tržištu. To su novi standardi – rekao je Tjurdenjev.

Dodao je da duboka prerada obezbeđuje njihovu viziju da budu dobar partner zajednici i građanima, kao i da budućnost pretvaraju u delo.

Projekat od velike važnosti

Djukov Aleksandar, predsednik upravnog odbora GASPROM NJEFT-a, je rekao da su 2017. godine najavili početak izgradnje ovog kompleksa, i da danas može da izjavi da je projekat uspešno realizovan.

– Ovaj visoko efikasni projekat je završen i može uspešno da počne sa funkcionisanjem – rekao je Djukov.

Kako kaže, ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu, tako i za celokupnu kompaniju NIS.

– Puštanjem u rad ovaj projekat, dubina prerade će se poboljšati i staće u red najkvalitetnijih i najnaprednijih takvih objekata u čitavom svetu – rekao je Djukov.

Startovalo novo postrojenje „Duboka prerada“ u Pančevu

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

Početak rada „Duboke prerade“ donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

U izgradnju novog kompleksa „Duboka prerada“ uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Inače, predsednik Vučić je prisustvovao i postavljanju kamena temeljca za izgradnju ovog postrojenja.

Foto: Tanjug

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije