Krizni štab Republike Srbije: UVODI SE ZABRANA OKUPLJANJA VIŠE OD PET OSOBA

06/11/2020

UVODI SE ZABRANA OKUPLJANJA VIŠE OD PET OSOBA

Beograd, 6. novembar 2020;

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Kriznog štaba, saopštila da će i srednjoškolci imati jesenji raspust, koji će trajati od 11. do 16. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada, naglasivši da je situacija izuzetno nepovoljna i nestabilna.

Prema njenim rečima, deset preminulih u poslednja 24 časa u našoj zemlji je veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Kisić Tepavčević je upozorila na to da je svakim danom sve više pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, tako da popunjenost kapaciteta iznosi između 150 i 200 kreveta dnevno.

U poslednja 24 časa na bolničko lečenje upućeno je 317 pacijenata sa srednje teškim i teškim upalama pluća, a otpušteno je 147, precizirala je ona i istovremeno navela da je u KBC „Dragiša Mišović“ smešteno desetoro dece i šest majki, jedna trudnica, odnosno ukupno više od 200 kovid pacijenata.

U KBC „Bežanijska kosa“ hospitalizovana su 244 pacijenta, dodala je ministarka i ocenila da još ima kapaciteta i da je moguće i dalje da se razmišlja nekoliko koraka unapred, ali da treba da se fokusiramo na to da ne dozvolimo da kapaciteti u zdravstvenom sistemu budu iscrpljeni.

Prema njenim rečima, najveći broj zaraženih je u Beogradu 1.144, Novom Sadu 219, Kraljevu 60, Nišu 50, Vranju 32, Zrenjaninu 29, Pančevu 25, Sremskoj Mitrovici 22, Ljuboviji 20, dok je u ostalim gradovima manje od 20 zaraženih.

Od 1. septembra, kako je navela, u školskim sredinama u Srbiji ukupno je potvrđeno prisustvo virusa korona kod 708 đaka, i to 308 u osnovnim i 400 u srednjim školama.

Prethodne nedelje, od 26. oktobra do 1. novembra, ukupno je u školama potvrđen virus kod 248 dece, i to 97 osnovaca i 151 učenika srednje škole, dok je od 2. do 5. novembra prisustvo virusa utvrđeno kod 202 učenika – 74 iz osnovne i 128 iz srednje škole, prenela je Kisić Tepavčevčević.

Prema njenim rečima, od početka školske godine uglavnom se radilo o zaražavanju van školske sredine, tako da je polovina odeljenja u kojoj je ifentifikovano pozitivno dete odmah prelazila na onlajn nastavu 14 dana.

Trenutno onlajn nastavu pohađa 200 učenika, prenela je ona i podvukla da su upravo takve mere predostrožnosti dovele do toga da je prilično stabilna situacija u školskoj sredini, zahvaljujući odgovornom ponašanju dece, nastavnika i profesora.

Takođe, kako je potvrdila, ima delova zemlje u kojima nije bilo potvrđivanja koronavirusa kod đaka, poput osnovnih škola u Severnobačkom, Zapadnobačkom, Podunavskoj, Topličkom, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskopomoravskom, Prizrenskom okrugu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije