Na današnji dan 1938. godine: TAKO SE TO RADILO U BARANDI

27/10/2020

TAKO SE TO RADILO U BARANDI

Opovo, 27. oktobar 2020;

Beogradski dnevni list „Pravda“ izveštava 27. oktobra 1938. godine o suđenju bivšim opštinskim većnicima iz sela Barande. Da ne bude zabune u terminologiji, danas bi to bili članovi Saveta mesne zajednice. Prenosimo tekst u celini:

Pančevo, 27. oktobar; Malo krivično veće Okružnog suda u Pančevu počelo je pretres Kosti Kulačiću, Živi Ostojiću i Miši Bosinu iz sela Barande. Prema tužbi državnog tužioca g. Mihaila Ađemovića, optuženi su 22. novembra 1935. godine u svojstvu članova opštinske uprave u Barandi kupili od Cvetka Momirova iz Čente 2.000 snopova šaše po 50 para snop. Oni su, navodi se u tužbi, iz opštinske kase uzeli sumu od 1.300 dinara od koje su 300 dinara zadržali za sebe. Dalje se u tužbi navodi da su iz opštinske kase uzeli 350 dinara i dali priznanicu da su novac upotrebili za račun komisije koja je došla da premeri zemljište. Kosta Kulačić priznaje delo, ali kaže da su šašu plaćali po 60 para snop, te prema tome nije zadržao novac za sebe.

Optuženi Ostojić i Miša Bosika protivno izjavi optuženog Kulačića kažu da su novac zadržali, ali da se to tako radilo u Barandi.

Državni tužilac g. Ađemović molio je sud da se pretres prekine, jer smatra da optužbu treba da proširi i na ostale članove uprave.

pročitajte još i

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića. Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti,...

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Zločin u Opovu 1934 godine OPOVO, 25. septembar 2022 - Svirep zločin koji se dogodio januara 1934. godine u Opovu, a zatim suđenje razbojnicima i dvostrukim ubicama Petru Bogdanovu i Dragutinu Branču, privukao je veliku pažnju tadašnje javnosti i o tome su redovno...

najnovije

najčitanije