Mladi i poljoprivreda: OBRAZOVANJEM DO MODERNIZACIJE (VIDEO)

06/10/2020

OBRAZOVANJEM DO MODERNIZACIJE

Sefkerin, 5. oktobar 2020;

Kao dobar primer poslovanja, poljoprivredno gazdinstvo porodice Kreculj u Sefkerinu posetili su predsednik opštine Miloš Markov i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj. Miloš Kreculj je jedan od onih mladih obrazovanih ljudi koji je odlučio da nastavi posao svojih roditelja na poljoprivrednom imanju, a svoje akademsko znanje iskoristi za modernizaciju i proširivanje. Kreculjevi obrađuju oko 150 hektara, primarno kukuruz, zatim pšenicu i suncokret, a posao su proširili otvaranjem manjeg lanca poljoprivrednih apoteka.

Master inženjer ratarstva Miloš Kreculj kaže da je zadovoljan ovogodišnjim prinosom kukuruza, ali da globalno ova godina za poljoprivredu nije najbolja. Takođe, namerava da proširi biznis na izgradnju silosa i otkupa poljoprivrednih proizvoda.

„Kukuruz je dosta sličan kao prošle godine, negde oko 7 tona po lancu, gde su nam pšenica i suncokret znatno podbacili ove godine. Za berbu kukuruza vreme ne odgovara, ali što se tiče feno faza i za razvoj biljaka može se reći da prinos govori sve, međutim, za berbu sada imamo dosta problema sa kišnim danima i promenama vremena ali snaćićemo se i adaptirati. Seljak je danas vrlo nezadovoljan i to moramo uzeti u obzir jer su u takvoj situaciji svi poljoprivrednici, ali ako govorimo sada o ovom jesenjem periodu i kukuruzu, ne bi trebalo biti nezadovoljan. Međutim, ako govorimo u globalu na nivou ove godine, mislim da je svaki seljak nezadovoljan. Krajem ove i početkom sledeće godine imamo plan za izgradnju silosa i otkupa gde će Sefkerin imati otkupno mesto i mogućnost predaje žitarica“ rekao je Kreculj.

Predsednik opštine Miloš Markov je najavio da se razmatra ideja o namenskoj podršci mladim poljoprivrednicima koji tek započinju posao.   

„Na teritoriji Opštine Opovo najveći broj stanovnika se i bavi poljoprivredoom i danas mi je izuzetno drago što ste imali priliku da razgovarate sa jednim mladim čovekom koji se bavi poljoprivredom i generalno neki trend nam je da se u poslednjih par godina sve više mladih opredeljuje za poljoprivredu što mi kao lokalna samouprava pozdravljamo. Mi imamo određena sredstva za podršku poljoprivrednicima iz zakupa državnog zemljišta i razmatramo o tome da u narednom periodu od tih sredstava namenimo jedan deo za podršku mladim poljoprivrednicima, koji tek započinju posao“, izjavio je Markov. Inače, lokalna samouprava sa ove pozicije finansira uređenje i popravku atarskih puteva, a pored toga stručne službe Opštinske uprave Opovo su na raspolaganju poljoprivrednicima i njihovim udruženjima prilikom pisanja projekata i apliciranja na konkrsima i fondovima raznih programa podrške poljoprivredi.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije