Skupština opštine Opovo: USVOJEN TREĆI OVOGODIŠNJI REBALANS OPŠTINSKOG BUDŽETA

01/10/2020

USVOJEN TREĆI OVOGODIŠNJI REBALANS OPŠTINSKOG BUDŽETA

Opovo, 1. oktobar 2020;

Na trećoj sednici Skupštine opštine Opovo usvojen je treći ovogodišnji rebalans opštinskog budžeta. Ukupan budžet projektovan je na nivou od 666.620.734 dinara. Planirani prihodi iz budžeta, kao i iznos prenetih neutrošenih sredstava iz prethodne godine ostaju na istom nivou, dok su očekivani namenski transferi usklađeni sa primljenim sredstvima po ovom osnovu i očekivanim prilivom do kraja tekuće godine. U skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Opština Opovo je dužna da obezbedi sredstva za izmirenje obaveza Doma zdravlja Opovo prema poveriocima. Za ovu namenu izdvojeno je dodatnih 5.900.000 dinara, što sa prethodno izdvojenih 10.900.000 dinara čini iznos od 16.800.000 dinara. S obzirom da je Dom zdravlja u prethodnom periodu deo duga izmirivao iz sredstava opredeljenih za redovno funkcionisanje, povećan je i iznos za ovu namenu za dodatnih tri miliona dinara. Sredstva su obezbeđena u okvirima projektovanog budžeta, a preusmeravanje je izvršeno sa aproprijacija za koje je utvrđeno da neće biti realizovane u tekućoj godini (troškovi održavanja izbora, obavezne takse i penali, naknada štete, učešće u finansiranju kapitalnih projekata, itd).

Zbog smanjenog obima aktivnosti u prethodnom periodu kao posledica pandemije, umanjene su aproprijacije za pojedine budžetske korisnike (osnovna škola, predškolska ustanova, mesne zajednice). Izdvojena su dodatna sredstva za košenje parkovskih površina i putnog zemljišta, kao i za potrebe održavanja puteva u zimskom periodu.

U okviru grupe rashoda „Rashodi za zaposlene“, mase za isplatu zarada iz izvora finansiranja „prihodi iz budžeta“, planirana je na nivou prvobitno planirane mase za 2020. godinu. U datim budžetskim okvirima izvršena je preraspodela sredstava između direktnih budžetskih korisnika, a sve u skladu sa donetim odlukama u procesu konstituisanja zakonodavnih i izvršnih organa Opštine Opovo, kao i utvrđivanja njihovog radno-pravnog statusa. Takođe, na osnovu dostavljenih rešenja Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, korigovan je planirani iznos transfernih sredstava za pripremni predškolski program, te je masa za plate iz ovog izvora finansiranja umanjena za 809.000 dinara.

Takođe, odbornici su usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu Opštine Opovo za period januar – jun 2020. godine. U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, lokalni organ uprave nadležan za finansije u obavezi je da redovno prati izvršenje budžeta i po isteku šestomesečnog perioda dostavi izveštaj o izvršenju budžeta nadležnom izvršnom organu lokalne vlasti. Ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iznose 346.907.887 dinara, dok su ukupni rashodi i izdaci iz prihoda i primanja 301.611.327 dinara.

Odlukom o pokretanju postupka realizacije projekta javno – privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za rekonstrukcije, racionalizacije i održavanje javnog osvetljenja na teritoriji Opštine Opovo, određuje se Opštinsko veće opštine Opovo za javno telo u postupku. Opštinsko veće će imenovati stručni tim koji će biti dužan da sprovede u postupku javno-privatnog partnerstva sve radnje do potpisivanja ugovora sa privatnim partnerom, a naročito da izradi Predlog projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje javnog osvetljenja Opštine Opovo i isti dostavi na saglasnost Komisiji za javno-privatno partnerstvo RS i Skupštini opštine Opovo, pripremi javni poziv, sprovede postupak izbora privatnog partnera i predloži potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem i da izvrši sve radnje do okončanja postupka.

Shodno članu 35. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, zakon je prestao sa primenom od 1. januara 2020. godine. U skladu sa tim i svi podzakonski akti ovog Zakona su prestali sa primenom 31. decembra 2019. godine. Polazeći od napred navedenog, a u skladu sa članom 32. Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 40. Statuta opštine Opovo, Skupština je donela Odluku o stavljanju van snage odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave u Opštini opovo za 2017. godinu.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o naknadama i drugim primanjima odbornika u Skupštini opštine Opovo i drugih izabranih i imenovanih lica, članovima Opštinskog veća koji nisu na stalnom radu, utvrđuje se naknada u iznosu od 12.000 dinara mesečno za obavljanje poslova većnika i za prisustvovanje sednicama opštinskog veća. Članovi Opštinskog veća po funkciji nemaju pravo na naknadu.

Za članove Lokalnog saveta roditelja za školsku 2020/2021. godinu imenuju se Ivana Veselinović (Sefkerin), Nenead Legetić (Opovo), Ivana Francuz (Baranda), Nevena veljković (Sakule) i Tatjana Milošev (Sefkerin). Predsednika i zamenika predsednika biraju članovi saveta većinom glasova.

Usvajanjem predloga Rešenja o davanju saglasnosti na Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa između Phoenix Pharma doo Beograd i Opštine Opovo, ovlašćen je predsednik opštine da u ime Opštine Opovo potpiše ovaj sporazum. Predmet ovog sporazuma je regulisanje međusobnih odnosa u cilju izmirenja obaveza koje Dom zdravlja Opovo ima prema Phoenix Pharma doo Beograd. Opština Opovo kao osnivač Doma zdravlja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti solidarno odgovara za dugove Doma zdravlja Opovo prema poveriocima. Ukupne dospele obaveze Doma zdravlja na ime glavnog duga prema Phoenix Pharma iznose 16 miliona dinara, međutim na ime obračunate zakonske zatezne kamate taj dug sada iznosi 17.005.145,48 dinara. Opština Opovo i Dom zdravlja se obavezuju da će iznos ukupnog duga solidarno izmiriti u 16 mesečnih rata, zaključno sa 31. decembrom 2021. godine. Ugovorom je predviđeno da ako se dug od 16 miliona isplati na vreme (15 rata), Opštini će se brisati 16. rata, odnosno kamata. Izvestilac ove tačke dnevnog reda, načelnica Opštinske uprave Opovo Jelena Petrović je rekla da su dugovi Doma zdravlja Opovo prema proizvođačima i distributerima lekova i medicinske opreme izuzetno veliki, dok je predsednik Skupštine dr Zoran Tasić istakao da su to dugovi nastali u periodu od 2004. godine i da su tokom poslednjeg mandata oni smanjeni ali da su i dalje značajno veliki zbog čega će njihovo vraćanje uticati na investicione projekte. 

Umesto člana Komisije za mandatno – imunitetska pitanja Kristine Vasić iz Barande imenovana je Žanna Knežević iz Opova, dok je umesto člana Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose Marije Popov iz Opova, imenovana Radmila Miškov iz Opova.

Skupština je usvojila finansijski Izveštaj o poslovanju JP „Mladost“ Opovo za poslovnu 2019. godinu sa Izveštajem ovlašćenog revizora i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji plan rada PU „Bambi“ Opovo i Plan rada direktora predškolske ustanove za radnu 2020/2021 godinu.

Sve tačke dnevnog reda usvojene su jednoglasno.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije