Dan zaštite ozonskog omotača: VAŽNOST ŠUMA I SVAKOG NOVOG DRVETA

VAŽNOST ŠUMA I SVAKOG NOVOG DRVETA

Opovo, 16. septembar 2020;

Ovaj veoma važan dan nas podsеća da moramo preduzeti mere i ativnosti kojima ćemo  sprečiti dalje oštećenje ozonskog omotača i tako osigurati zdravlje i život ljudi, celokupnog živog sveta i opstanak planete.
Da podsetimo od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra obeležava se  Evropska nedelja mobilnosti sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva, i na taj način se direkto utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida i zagađenje vazduha.

Akciji su se pridružile škola, predškolska ustanova i Atletski klub “Spartak” kojima su podeljene zaštitne maske i mali rančevi iz ovog programa.

Pored smanjenja zagađenja životne sredine, kontrole proizvodnje i korišćenja štetnih gasova najveći značaj u zaštiti ozonskog omotača imaju šume. Zato je svako novo drvo doprinos našoj budućnosti.

O Ranku Sariću smo pisali pre nekog vremena koji svojim zalaganjem doprinosi očuvanju životne sredine i podiže nivo svesti u ovoj oblasti. Njegov primer prati i naš sugrađanin Vesko Vuković koji sadnice zaštićuje i zaliva, brine o njima.

Rankove sadnice rastu ali im je potrebna naša briga i pomoć da bi postale moćna stabla. Naročito je važno sačuvati sadnice prilikom košenja i održavanja pošumljenih terena.

Na Sportsko-rekreativnom centru i oko jezera kod hotela uz svaku sadnicu postavljena je flaša vode pa ga u prolazu i  vi zalijte. (M.Mitrović)