Evropske nedelje mobilnosti 2020: MOBILNOST BEZ ZAGAĐENJA ZA SVE

MOBILNOST BEZ ZAGAĐENJA ZA SVE

Od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra obeležava se  Evropska nedelja mobilnosti sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva, i na taj način se direkto utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida i zagađenje vazduha.

Tema ovogodišnje kampanje je Mobilnost bez zagađenja za sve

Alternativni načini kretanja kao što su upotreba bicikala i pešačenje imaju monogostruke prednosti: socijalna i ekonomska pristupačnost, pouzdanost, nula emisija i poboljšanje javnog zdravlja i kvaliteta života. Naše stanovnišvo već  ima razvijene navike u pešačenju i uobičajenom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva.Da bi se osigurale sve  prednosti, pešačenje i biciklizam moraju biti bezbedni a zadatak lokalnih vlasti je da sprovođenjem trajnih mera  obezbede putnu infrastrukturu da pešaci i biciklisti  ne budu ugroženi učesnici u saobraćaju.

Opština Opovo se i ove godine pridružuje kampanji  sa preko 2500  gradova i opština iz oko 50 država.

Pored zaposlenih u lokalnoj administraciji i ostalim službama u našoj opštini akciji se pridružuje škola predškolska ustanova, Atletski klub “Spartak”, “Glas Opova” ali je mogu podržati svi zainteresovani pojedinci i organizacije.

Završetak manifestacije je 22. septembar – ”Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ kada bi trebalo svako od nas ličnim primerom da  podrži  akciju tako što će na posao doći pešice ili biciklom.

  Inspektorka za zaštitu životne sredine

 Marina Mitrović