Zaštita od buke u životnoj sredini: TOKOM SEPTEMBRA VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR

09/09/2020

TOKOM SEPTEMBRA VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR

Opovo, 8. septembar 2020;

Buka je neželjen i štetan zvuk u životnoj sredini. Štetno dejstvo buke ispoljava se kao dejstvo na organe sluha i dejstvo na ostale organe i ponašanje čoveka. U tom smislu, buka negativno utiče na motoriku, čulo vida, sistem za ravnotežu (vrtoglavica, mučnina, povraćanje), kardiovaskularni sistem ( ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak), endokrini, digestivni, reproduktivni sistem i na psihičke poremećaje (razdražljivost, nesanica, loše raspoloženje, strah, apatija).

U Republici Srbiji ova oblast uređena je Zakonom o zaštiti buke u životnoj sredini („Sl.glasnik RS, br.36/2009 i 88/2010).

Između ostalog, ovaj zakona obavezuje sva pravna i fizička lica koja obavljanjem svojih delatnosti mogu uticati na izloženost buci da vrše praćenje uticaja svoje delatnosti na buku i sprovode odgovarajuće mere zaštite od buke, da pravno ili fizičko lice koje je vlasnik odnosno korisnik izvora buke na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke.

Nivo izmerenih vrednosti ne sme prelaziti propisane vrednosti.

Inspekcijski nadzor u poslovnim objektima sprovodi inspektor za zaštitu životne sredine, a na javnim površinama komunalni inspektor.

Vanredni inspekcijski nadzor biće sproveden u toku meseca septembra.

Marina Mitrović,
inspektor za zaštitu životne sredine

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije