Zaštita od buke u životnoj sredini: TOKOM SEPTEMBRA VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR

image_pdfimage_print

TOKOM SEPTEMBRA VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR

Opovo, 8. septembar 2020;

Buka je neželjen i štetan zvuk u životnoj sredini. Štetno dejstvo buke ispoljava se kao dejstvo na organe sluha i dejstvo na ostale organe i ponašanje čoveka. U tom smislu, buka negativno utiče na motoriku, čulo vida, sistem za ravnotežu (vrtoglavica, mučnina, povraćanje), kardiovaskularni sistem ( ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak), endokrini, digestivni, reproduktivni sistem i na psihičke poremećaje (razdražljivost, nesanica, loše raspoloženje, strah, apatija).

U Republici Srbiji ova oblast uređena je Zakonom o zaštiti buke u životnoj sredini („Sl.glasnik RS, br.36/2009 i 88/2010).

Između ostalog, ovaj zakona obavezuje sva pravna i fizička lica koja obavljanjem svojih delatnosti mogu uticati na izloženost buci da vrše praćenje uticaja svoje delatnosti na buku i sprovode odgovarajuće mere zaštite od buke, da pravno ili fizičko lice koje je vlasnik odnosno korisnik izvora buke na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke.

Nivo izmerenih vrednosti ne sme prelaziti propisane vrednosti.

Inspekcijski nadzor u poslovnim objektima sprovodi inspektor za zaštitu životne sredine, a na javnim površinama komunalni inspektor.

Vanredni inspekcijski nadzor biće sproveden u toku meseca septembra.

Marina Mitrović,
inspektor za zaštitu životne sredine