1

Inspekcija za zaštitu životne sredine: U TOKU JE KOŠENJE AMBROZIJE

U TOKU JE KOŠENJE AMBROZIJE

Opovo, 13. avgust 2020
Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najjači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju.Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja, pojave bistrog sekreta iz nosa, kašlja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

U ovom periodu redovno se preduzimaju mere suzbijanja ambrozije na  teritoriji opštine Opovo.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ će  se izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Na taj način se smanjuje neposredna izloženost stanovništva dejstvu ovog alergena. Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.

Pozivamo sve građane da u cilju efikasnog suzbijanja ambrozije redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive  i primene  osim košenja i efikasnije mere poput čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima.Takođe, veliki su izgledi da se ambrozija raširila tamo gde je upotrebljena crna zemlja sa izgradnje puta Opovo-Debeljača i treba je obavezno ukloniti.

Inspektorka za zaštitu životne sredine

Dr vet.med. Marina Mitrović