Da li ste znalI: PRVA LASTA 2. OKTOBRA 1961. GODINE

06/08/2020

PRVA LASTA 2. OKTOBRA 1961. GODINE

Opovo, 6. avgust 2020;

Linija na relaciji Opovo – Beograd startovala je 2. oktobra 1961. godine. Tog dana svečano je otvoren opovački most preko Tamiša čija je izgradnja trajala osamnaeset meseci, a prva vozila koja su prešla most bila su dva autobusa Laste sa školskom decom. Narednog dana uspostavljen je redovan putnički saobraćaj Opovo – Beograd tri puta dnevno.

Zanimljivo je da opovački hroničar Andreas Majer u svojim beleškama navodi da su pojedinci tada mislili da je tri autobusa dnevno suviše, što će se narednih godina i decenija pokazati kao pogrešno.

PROČITAJTE JOŠ:

Izgradnjom mosta i asfaltnog puta Opovo – Zrenjaninska magistrala Japanski cvet (1957 – 1959), kao i uvođenjem redovne autobuske linije, Beograd je vrlo brzo postao gravitacioni centar Opovčana i u ekonomskom (radnici) i u obrazovnom (đaci i studenti) smislu. Tako je tokom osamdesetih, devedesetih i nakon dvehiljadite godine bilo i po 19 dnevnih polazaka ka Beogradu.

Foto: Istorijski arhiv ONB Opovo – foto kolekcija Žike Legetića

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Istorija i kultura: Narodni muzej Pančevo

Istorija i kultura: Narodni muzej Pančevo

Narodni muzej Pančevo Narodni muzej Pančevo Pančevo. 3. April 2023 Izvor/planplus/ Narodni muzej u Pančevu predstavlja zapravo zavičajni muzej južnog Banata jer svojom naučno-istraživačkom delatnošću obuhvata i prostor naselja Opovo, Kovačica i Kovin. Pančevački...

najnovije

najčitanije