1

Skupština AP Vojvodine: ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

Novi Sad, 31. jul 2020;

Danas je održana konstitutivna sednica vojvođanskog parlamenta na kojoj su potvrđeni mandati svih 120 poslanika. Sa 76 poslaničkih mandata apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu ima lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu), zatim slede SPS-JS (13), Savez vojvođanskih Mađara (11), Vojvođanski front (LSV, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, DSHV, Crnogorska partija i Demokratski blok) (6), Za Kraljevinu Srbiju – Za srpsko vojvodstvo (POKS i Monarhistički front) (5), Metla 2020 (5) i Srpska radikalna stranka (4).

Južnobanatski region u pokrajinskom parlamentu predstavljaće 11 poslanika – devet iz Srpske napredne stranke i po jedan iz Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara. Šest poslanika je iz Pančeva, dva iz Vršca i po jedan iz Kovačice, Opova i Kovina (Skorenovac). Iz naše opštine poslanički mandat je pripao Predragu Ginculju iz Sefkerina, koji se nalazio na 62. mestu izborne liste Aleksandar Vučić – Za našu decu. Inače, njemu je ovo treći uzastopni mandat u skupštinskim klupama AP Vojvodine.

Do izbora predsednika Skupštine AP Vojvodine sednicom je predsedavao najstariji poslanik Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a za predsednika parlamenta je ponovo (po treći put) izabran predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Inače, sednica je održana u Kongresnom master centru Novosadskog sajma, jer su u tom prostoru mogli da budu obezbeđeni svi uslovi propisani merama prevencije epidemije koronavirusa.