1

Ministarstvo zdravlja: KORONAVIRUSOM ZARAŽENO 570 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

KORONAVIRUSOM ZARAŽENO 570 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Beograd, 14. jul 2020;

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da je, prema poslednjim podacima, 70 zdravstvenih radnika obolelo od COVID-19 i hospitalizovano, dok je njih još 500 pozitivno na koronavirus i nalazi se u izolaciji.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 naveo da je samo u kovid ambulantama u Beogradu u poslednja 24 časa pregledano 3.225 pacijenata, čemu treba dodati i preglede obavljene u ostatku Srbije.

On je naveo da je u poslednja 24 časa testirano 8.659 osoba, od kojih su 344 osobe pozitivne, dok je 13 pacijenata preminulo.

Prema njegovim rečima, na današnji dan u Srbiji su ukupno testirana 507.002 pacijenta, ukupan broj preminulih iznosi 418, a broj aktivnih slučajeva je 4.574.

Ovi podaci dovoljno govore o tome koliko je situacija ozbiljna, naglasio je ministar i ponovio da su bolnički kapaciteti u Beogradu na maksimumu, odnosno da je popunjenost u svim kovid bolnicama u glavnom gradu viša od 90 odsto.

Lončar je najavio da će u toku dana Institut za reumatologiju početi da radi sa dodatnim kapacitetima, i to sa više od 100 postelja.

Prema njegovim rečima, u toku su vizite u bolnicama, kao i u “Štark areni”, na osnovu čega će se videti koliko će danas pacijenata moći da se otpusti, kako bi novi mogli da budu primljeni.

On je podsetio na to da se pacijenti iz Beograda upućuju u Smederevo, Požarevac, Smederevsku Palanku i bolnice u drugim gradovima, što je neophodna mera kako bi svako dobio adekvatnu negu.