LOKALNA SAMOUPRAVA – SUZBIJANJE KOMARACA:Zajedničko delovanje na suzbijanju komaraca ne teritoriji Južnobanatskog okruga

26/06/2014

LOKALNA SAMOUPRAVA – SUZBIJANJE KOMARACA
Zajedničko delovanje na suzbijanju komaraca ne teritoriji Južnobanatskog okruga
Pančevo, 26.06.2014. godine
Na poziv gradonačelnika grada Pančeva, u organizaciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine, danas u 11h održaće se sastanak predsednika svih opština Južnobanatskog okruga radi preduzimanja hitnih mera za zaštitu zdravlja stanovništva zbog visoke brojnosti komaraca na teritoriji Južnobanatskog okruga.
Velika brojnost komaraca uslovljena poplavama, visokim vodostajem i zadržavanjem vode na velikim površinama zemljišta i posle preduzetih mera suzbijanja tretiranjem odraslih formi iz vazduha i sa zemlje kao i kontinuranog avio tretmana larvi koji, zbog specifičnosti situacije, nisu dali zadovoljavajuće efekte, zahteva zajedničko delovanje na nivou celog okruga.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne životne sredine Republike Srbije je 18.06.2014. godine region Južnobanatskog okruga proglasio visokorizičnim područjem na groznicu zapadnog Nila koju prenose komarci. Na osnovu izveštaja iz 2013. godine, na teritoriji načeg okruga bilo je 47 obolelih sa dva smrtna ishoda koji su bili starija lica i hronični bolesnici, dok su na teritoriji opštine Opovo registrovana dva obolela pacijenta.

 

Zakon o zaštiti stanovništva  utvrdio je obavezu lokalnoh samouprava u sprovođenju mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, koje u ovom slučaju podrazumevaju suzbijanje komaraca kao prenosioca uzročnika bolesti, dok je Zakon o vanrednim situacijama definisao pojavu štetočina većih razmera kao elementarnu nepogodu i obaveze lokalne samouprave da u skladu sa svojim ovlašćenjima i dužnostima sprovede asanaciju terena koja podrazumeva dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

 

Veliki je broj primedbi na izvršeni tretman komaraca i velika je brojnost komaraca, ali proglašenje Južnobanatskog okruga visokoričnim područjem  govori o vanrednoj situaciji, a zajednički sastanak utvrdiće mere i načine za njeno rešavanje.

 

 

                             Inspektorka za zaštitu životne sredine, Marina Mitrović, dr vet.med. 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije