Na današnji dan: PRE 75 GODINA OKONČAN II SVETSKI RAT

09/05/2020

PRE 75 GODINA OKONČAN II SVETSKI RAT
Potpisivanjem akta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke u razrušenom Berlinu, zvanično je završen Drugi svetski rat. Tekst o bezuslovnoj kapitualciji potpisali su feldmaršal Vilhem Kajtel, general Hans Jirgen Štumpf i admiral Hans Georg fon Frideburg, a sa savezničke strane ruski maršal Georgij Žukov i saveznički general Artur Teder. Tim činom okončan je najstrašniji ratni sukob u istoriji čovečanstva u kojem je učestvovala 61 zemlja sa ukupno 2,1 milijardom stanovnika ili 96% svetskog stanovništva. Ratni vihor je odneo oko 50 miliona života, od kojih su oko 30 miliona bili civili. Samo u nacističkim logorima, umoreno je oko 12 miliona ljudi. Materijalna razaranja su nemerljiva.

Kraljevina Jugoslavija je u Drugi svetski rat uvučena 6. aprila 1941. kada su je napale nacistička Nemačka, fašistička Italija i njihovi saveznici.

U bombardovanju Beograda, 6. aprila, ubijeno je više hiljada ljudi, Kraljevina Jugoslavija je kapitulirala posle 12 dana, a njena teritorija je rasparčana. Nacisti su stvorili Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu, a ustaše su počele ubijanje Srba, Roma i Jevreja.

Partizanski ustanak protiv okupatora u Srbiji počeo je 7. jula 1941. godine, a narodnooslobodilački pokret, pod vođstvom partizana i Josipa Broza Tita, zapadni saveznici su priznali dve godine kasnije. Tito je bio na čelu najvećeg antifašističkog pokreta u okupiranoj Evropi, a jugoslovenski partizani su bili deo antifašističke koalicije.

U Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji život je izgubilo skoro milion i 700 hiljada ljudi. Kraj rata Narodnooslobodilačka vojska dočekala je sa 800.000 vojnika.

Sovjetska Crvena armija je krajem aprila 1945. godine zauzela Berlin, a nacistička Nemačka je kapitulirala 9. maja te godine.


U Evropi se danas obeležava 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.


MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije