1

Srbija: SKUPŠTINA SRBIJE UKINULA VANREDNO STANJE

SKUPŠTINA SRBIJE UKINULA VANREDNO STANJE

BEOGRAD, 7.maj
(Tanjug) – Skupština Srbije ukinula je sinoć vanredno stanje, koje je uvedeno 15.marta zbog epidemije korona virusa. Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika i nije bilo poslanika koji su glasali protiv. Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu od pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.
Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku. Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.
U Srbiji je jutros u pet sati završen poslednji policijski čas, koji je u okviru vanrednog stanja bio uveden u borbi protiv širenja novog korona virusa.

Neće biti više zabrane kretanja, ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa.