Južnobanatski okrug: DANAS TESTIRANE 32 OSOBE

12/04/2020

IZVOR: epancevo
U Južnobanatskom okrugu danas je na Covid-19 testirano ukupno 32 osobe, od toga 25 pacijenata i 7 zdravstvenih radnika i pripadnika MUP i Vojske Srbije.

Takođe, ponovo je testirano 17 osoba, čiji su rezultati u petak bili problematični. Rezultate ovih testiranja objavićemo u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.

Do jutros, u Južnobanatskom okrugu, ima ukupno 103 laboratorijski potvrđena pozitivna pacijenta na Covid-19. Podsećamo da je u našem okrugu do sada zabeležena jedna žrtva koronavirusa (Opština Kovačica), a jedna osoba je izlečena (Opština Bela Crkva):

Statistika osoba sa Covid-19 po gradovima i opštinama Južnobanatskog okruga:

  • Pančevo 46
  • Vršac 35
  • Alibunar 9
  • Bela Crkva 7 ( jedna osoba izlečena na KC Vojvodine)
  • Plandište 1
  • Kovin 2
  • Kovačica 3 (jedna osoba preminula)
  • Opovo 0

Prof.dr Tanja Jovanović, virusolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objasnila je na TV Prva kada se prave greške, pa pacijenti dobijaju rezultate da su negativni odnosno pozitivni na koronu.

  • Prva greška može da se desi kod uzorkovanja, ako se cevčica ne gurne dobro. Virusi žive u ćelijama. Zato bris mora energično da se uradi. Druga karika je transport. Radi se o RNK virusu, on je vrlo osetljiv i mora da se čuva u frižideru. Na kraju može da se ukaže greška i u laboratoriji, rekla je dr Jovanović i dodala da se uzorak uzima dva puta, drugi put posle 24 sata.

Objasnila je da iz uzorka mora da se izvadi RNK, koji mora da se prevede u DNK molekul pa se tek onda rade dodatna ispitivanja. Brisevi se prvo obrade, iz njih se izvuče materija, koja se stavlja u aparat za ispitivanje pozitivnosti na virus. Ona je dodala da laboratorije koje rade otkrivanje virusa, rade neprestano.

  • Postoje laboratorije koje rade 24 sata identifikaciju ovog virusa. Problem nastaje oko transporta uzoraka. Lekar koji radi dijagnostiku mora da bude prisutan i pri uzorkovanju. To su veoma komplikovane stvari koje ljudi ne mogu da razumeju. Brže od ovoga što trenutno radimo, ne može, istakla je dr Jovanović.

Objasnila je i potrebu da se rade dva testa, da bi se proverilo da li je virus u organizmu napredovao, jer postoji mogućnost da se virus promeni i u samom uzorku.

  • Mi koristimo tekstove koji imaju 90 odsto specifičnosti i koji su sigurni. Mi smo uveli validaciju testova, pre svake dijagnostike. Znači sve se proverava. Dva testa se rade, da bismo videli da li je u organizmu virus napredovao. Postoji mogućnost da se virus promeni i u samom uzorku. Mi gledamo to da li je pozitivan ili nije pozitivan uzorak. Kada virus uđe u pluća i tu se sakrije onda rezultat može biti negativan. Kod takvih pacijenata je potrebno da se uzorci uzmu iz donjih disajnih puteva. Ali, to je zabranjeno, rekla je doktorka Tanja Jovanović.

Apelujemo na sve stanovnike Južnog Banata da se striktno pridržavaju neophodnih mera koje donosi Vlada Srbije, u konsultaciji sa strukom.

Ostanite kod kuće.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije