Opštinski štab za vanredne situacije: NAJNOVIJE ODLUKE VLADE SRBIJE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA COVID-19

image_pdfimage_print

NAJNOVIJE ODLUKE VLADE SRBIJE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA COVID-19

Opovo, 21. mart 2020;

Vlada Republike Srbije je donela najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji za vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 70 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica u samoposlugama.

Spisak prodavnica  koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Spisak trgovinskih objekata koji rade u nedelju od 04-07 časova sa licima starijim od 70 godina na teritoriji opštine Opovo.

   
Naziv prodavnice Adresa  
TR “Opovački dućan” Opovo, Stanka Tomiča  
STR “Maksa” Opovo, Ive Lole Ribara  
DOO “Memfis” Opovo, Bratstva Jedinstva  
STR “Grča” Opovo, Slatinska  
TR”Doda-g” Opovo , Maksima Gorkog  
STR “Amigos” Opovo, Borisa Kidriča  
Doo “Podunavlje” Opovo, Bratstva jedinstva  
Tr “Lola 2013” Baranda, Žarka Zrenjanina  
Gomeks Baranda , Proleterska  
Doo “Podunavlje” Baranda , Trg Maršala Tita  
STR”Džambeg” Sakule, Ive Lole Ribara  
STR “Daša i Nena Sakule, Partizanska  
STR”Voinović” Sakule, Borisa Kidriča  
Gomeks Sakule, Partizanska  
STR” Maki” Sefkerin, Žarka Zrenjanina  
STR “Senjorita” Sefkerin, Žarka Zrenjanina  

Za sva lica mlađa od 70 godina period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo da kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Još jednom apelujemo na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mera koje je Vlada donela kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici.